Bankindlånet stiger til ny rekord

Alene i 2023 er der lagt 32 mia. kr. til danskernes bankindlån. De mange milliarder er og har været en stor og vigtig buffer i tiden med høj inflation, højere renter og deraf svækket købekraft.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Friske tal fra Nationalbanken viser, at bankindlånet steg med 4 mia. kr. i september. Derfor lyder bankindlånet nu på i alt 1.124 mia. kr., og det er samtidig ny rekord. Statistikken går tilbage til 2003.

Bankindlånet slår nok en gang rekord i september. Alene i 2023 er der lagt 32 mia. kr. til danskernes bankindlån. De mange milliarder er og har været en stor og vigtig buffer i tiden med høj inflation, højere renter og deraf svækket købekraft.

Det milliardstore bankindlån svarer til, at hver dansker i gennemsnit har 234.000 kr. stående på bankkontoen. Her skal vi huske, at det indestående er meget ulige fordelt, og den typiske dansker vil derfor opleve, at der står mindre.

Bankindlånet er over de seneste 1-2 år vokset ganske pænt på trods af, at pris­stig­nin­ger­ne sidste år ramte det højeste i omkring 40 år. Det kommer af flere årsager. Beskæftigelsen slår rekord efter rekord, og samtidig bevæger lønningerne sig igen hurtigere end pris­stig­nin­ger­ne. Det medvirker til at øge den samlede lønindkomst og er en underliggende pil op for indlånet. Hertil får danskerne i gennemsnit igen positiv rente på deres bankindlån, og det øger incitamentet til at spare op. Sidst men ikke mindst ved vi, at danskernes friværdi i boligerne har meget at sige for indlånet, og friværdierne er som helhed store trods fald fra toppen sidste år.

Relaterede artikler