29.545 nye stillingsopslag i juni

Efterspørgslen på arbejdskraft går ned i tempo. Antallet af stillingsopslag ligger dog stadig ret højt, og det vidner om, at selvom arbejdsmarkedet er på vej ned i fart, så er der stadig pæn efterspørgsel efter arbejdskraft.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nye tal fra Jobindsats viser, at der blev slået 29.545 nye stil­lings­op­slag op i juni. Det betyder, at der i 2. kvartal blev slået 78.900 nye stil­lings­op­slag op, når vi tager højde for sæson. Det er 5.100 færre end i 1. kvartal svarende til et fald på -6%. I de seneste 5 ud af 6 kvartaler har antallet af nye stil­lings­op­slag peget ned.

Efterspørgslen på arbejdskraft går ned i tempo. Antallet af stil­lings­op­slag ligger dog stadig ret højt, og det vidner om, at selvom ar­bejds­mar­ke­det er på vej ned i fart, så er der stadig pæn efterspørgsel efter arbejdskraft. Det er derfor ikke usandsynligt, at vi igen kan få nye rekorder i beskæftigelsen i den kommende tid.

Mens ar­bejds­mar­ke­det buldrede fremad, ramte jobannoncerne i slutningen af 2021 og starten af 2022 de højeste niveauer nogensinde målt med mere end 100.000 nye stil­lings­op­slag pr. kvartal, når vi tager højde for sæson. Sidenhen er stil­lings­op­sla­ge­ne faldet, men kommer dog fra så høje niveauer, at jobopslagene fortsat ligger højt i et historisk perspektiv. Før coronakrisen lå det kvartårlige antal jobopslag omkring 60.000-65.000, og vi ligger altså i 2. kvartal i år omkring 20% højere.

Ar­bejds­mar­ke­det står fortsat stærkt, men tempoet er aftagende. Beskæftigelsen er rekordhøj, men omvendt har vi senest set ledigheden stige for 8. måned i træk. Historien bekræftes af det faldende, men fortsat høje antal jobannoncer.

Samtidigt må vi dog erkende, at den danske økonomi står i modvind. Renterne er drønet i vejret efter inflationen i efteråret ramte det højeste i 40 år. Det svækkede danskernes købekraft og går ud over pri­vat­for­bru­get. Modvinden er så småt ved at indhente ar­bejds­mar­ke­det, og vi forventer, at der venter en tid med lavere beskæftigelse, stigende ledighed og færre stil­lings­op­slag.

Relaterede artikler