239 konkurser i april

Konkurserne fortsætter på den høje klinge. Det er 13 år siden, at vi har set mage til. En del af forklaringen skal findes i et markant efterslæb fra coronakrisen. Samtidig er omkostningspresset også til stede hos virksomhederne.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 239 konkurser i aktive virksomheder i april, når vi tager højde for sæsonudsving. Det er færre end i marts, som bød på 289 konkurser. Med aktive virksomheder er der tale om virksomheder med ansatte eller virksomheder med en omsætning på over 1 mio. kr.

Årets første fire måneder har budt på 1.051 konkurser. Det er 33% mere end samme tid sidste år. Vi skal helt tilbage til 2010 for at finde et højere antal konkurser i samme periode.

Konkurserne fortsætter på den høje klinge. Det er 13 år siden, at vi har set mage til, men forklaringerne står i kø. En del af forklaringen skal findes i et markant efterslæb fra coronakrisen. Omkring 50.000 virksomheder har været i gang med at tilbagebetale coronalån, og det sender flere virksomheder i konkurs. Samtidig er om­kost­nings­pres­set også til stede hos virksomhederne, mens for­ret­nings­ud­sig­ter­ne fortsat er tågede.

Skat­testy­rel­sen har under coronakrisen udbetalt coronalån for 36,4 mia. kr., som tilbagebetales i løbet af 2022 og 2023. De første og største til­ba­ge­be­ta­lin­ger fandt sted i 2022 for godt 29 mia. kr. Langt det meste er betalt tilbage, men der er oprettet be­ta­lings­ord­ning for omkring 1,7 mia. kr. til staten, mens 2,7 mia. kr. endnu ikke er håndteret. Det kan være et signal om, at flere konkurser er undervejs. 1. maj skulle de sidste coronalån for 2,1 mia. kr. tilbagebetales.

Er­hverv­stil­li­den er steget i de seneste måneder, men humøret er ikke ligefrem prangende og i en historisk sammenligning ligger er­hverv­stil­li­den stadig til den lave side. I nyere tid er den stort set kun målt lavere under finanskrisen og coronakrisen. Virk­som­he­der­nes forventninger til omsætning samt beskæftigede har også rettet sig, men ligger fortsat svagt, og det varsler en stadig udfordrende tid forude med potentielt flere konkurser. Vi forventer, at det forhøjede niveau for konkurserne fortsætter en periode endnu.

Relaterede artikler