Producentpriserne stiger med høj fart
De danske forbrugere kommer til at mærke det, da der er udsigter til, at en del virksomheder vil sende noget af regningen videre.
Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik, at producentprisindekset for varer er steget med 31% i februar i forhold til sammen måned sidste år. For blot et år siden lød stigning i producentprisindekset på blot 3,1%.
Producentprisindekset viser udviklingen i de priser, som danske producentvirksomheder sælger til andre virksomheder på henholdsvis det danske marked (hjemmemarkedet) og det udenlandske marked (eksportmarkedet). Det kan bruges som indikator for retningen i forbrugerpriserne, da virksomhedernes produktionsomkostninger stiger. På hjemmemarkedet er priserne steget med 54%, mens de på eksportmarkedet er steget med 13%.
Det er en dramatisk stigning i producentpriserne, som i tre måneder nu har ligget på over 30%. Det er rekordfart i producentpriserne. Det er kort og godt blevet markant dyrere at være virksomhed. Det er især de højere energipriser og råvarepriser, som bider på virksomhedernes udgifter, når der skal produceres.
De danske forbrugere kommer til at mærke det, da der er udsigter til, at en del virksomheder vil sende noget af regningen videre. Forbrugerpriserne stiger allerede med det hurtigste siden 1989 og er særligt trukket af energi, men bredere prisstigninger er på vej til danskerne. Det synes dagens tal til fulde at bekræfte, hvor det ganske enkelt er blevet dyrere at drive virksomhed.
I februar blev forbrugerpriserne målt til 4,8% højere end året før, hvilket er det højeste siden 1989. En stor del er drevet af energi og fødevarer, men med dagens producentpriser i hånden forventer vi, at et bredere udsnit af varer for danskerne vil blive ramt af højere priser. I februar meldte 48% af detailvirksomhederne, at de forventer at hæve priserne over de kommende tre måneder. For industrien er der tale om mere end hver tredje virksomhed, som forventer at hæve prisen. Det er for begge brancher rekordmange virksomheder, som varsler prisstigninger.
Baggrunden for de eksploderende producentpriserne skyldes højere energipriser, råvarepriser, globale flaskehalse mens også udfordringer med mangel på materialer og arbejdskraft præger hverdagen hos virksomhederne. Energiforsyningen i producentprisindekset er det seneste år steget med voldsomme 186% i februar i forhold til sidste år. Hertil kommer råstofindvinding med en stigning på mere end 156%. Fremstilling, som står for en stor del af indekset, er steget med 7,5%.
Med Ruslands invasion af Ukraine og de pålagte sanktioner er det bestemt ikke usandsynligt, at stigningen producentprisindekset kan komme yderligere i vejret. Vi har set et opadgående pres på de i forvejen høje energipriser, og samtidig er også flere råvarepriser skubbet i vejret. Det vil unægtelig påvirke producentpriserne. Hertil blusser coronapandemien op igen i Kina, som har ført til nye nedlukninger i landet. Det kan påvirke de globale forsyningskæder og bidrage yderligere til højere priser.