Ny rekord for danskernes bankindlån
Den enorme pose penge bidrager til robustheden hos danskerne.
Nye tal fra Nationalbanken viser, at danskerne ved udgangen havde 1.097 mia. kr. stående på helt almindelige bankkonti. Det er en stigning på 3 mia. kr. i forhold til oktober. Set over det seneste år er bankindlånet steget 70 mia. kr.
Danskernes bankindlån slår rekord i november, og lyder på næsten 1.100 mia. kr. Den enorme pose penge bidrager til robustheden hos danskerne, som står midt i en tid, hvor inflationen i løbet af 2022 har spist af danskernes budgetter. Her skal vi samtidig huske på, at bankindlånet er ulige fordelt, og mange derfor ikke har lige så meget stående som buffer på opsparingen.
Hver voksne dansker har i gennemsnit 230.000 kr. stående på bankkontoen ved udgangen af november. Det beløbet er meget ulige fordelt, og den typiske dansker vil derfor opleve, at have et lavere beløb stående.
Når bankindlånet vokser på trods af, at prisstigningerne har været tårnhøje, så skyldes det flere faktorer. Først og fremmest har beskæftigelsen slået rekord på rekord, og sammenlignet med før coronakrisen er der i dag næsten 170.000 flere i arbejde herhjemme. Det øger samtidig den samlede lønindkomst hos danskerne, og det bidrager positivt på bankindlånet. Herudover får danskerne også i gennemsnit igen positiv rente på deres bankindlån, og det øger incitamentet til at spare op, mens også danskernes friværdi i boligerne er store, og det er typisk også positivt for bankindlånet.
Det store bankindlån mister dog købekraft som følge af den høje inflation. Det betyder, at man ganske enkelt kan købe mindre for de penge, man har stående på kontoen. Korrigerer vi for det, så er bankindlånet ikke steget, men tværtimod faldet med 38 mia. kr.