Marts bød på højeste antal konkurser siden oktober 2019

Vi havde forventet at se et løft i konkurserne omkring den 1. april.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
Beskæftigelsen brager op i ny rekord

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 242 konkurser i marts blandt aktive virksomheder i Danmark, når der tages højde for sæson. Det er en del flere end i februar, som bød på 164 konkurser, og det højeste antal på en måned siden oktober 2019. I de tre første måneder i år har der i gennemsnit været 195 konkurser om måneden, som fortsat er mindre end i årene inden coronakrisen begyndte. Med aktive virksomheder er der tale om virksomheder med ansatte eller virksomheder med en omsætning på mere end 1 mio. kr.

Forklaringen bag det meget lave niveau for konkurser under coronakrisen skal findes i den hurtige og massive udrulning af hjælpepakker, coronakrisens korte karakter og endelig, at dansk økonomi ramte coronakrisen i en stærk position. Vi havde forventet at se et løft i konkurserne omkring den 1. april, hvor den første og største til­ba­ge­be­ta­ling af coronalån ramte. Vi vurderer imidlertid ikke, at der vil komme en stor konkursbølge, da virksomhederne som helhed står stærkt. Samtidig er det ikke udelukkende negativt, da det er nødvendigt for dynamikken, at der er plads til konkurser, og konkurserne ikke holdes kunstigt nede over en lang periode.

Adgangen til kompensation og låneordninger hos staten har uden tvivl haft en betydning for de mest pressede virksomheder under coronakrisen. Til­ba­ge­be­ta­lin­gen kan bidrage til at øge antallet af konkurser over de kommende år, hvor de mest nødlidende virksomheder, om også havde det svært inden krisen, kan blive nødt til at kaste håndklædet i ringen. Skat­testy­rel­sen har oplyst, at de har godkendt moms- og A-skattelån til ca. 48.000 virksomheder for godt 34 mia. kr. De står til at skulle betales tilbage i 2022 og 2023. Den store og første til­ba­ge­be­ta­ling til skat­te­for­valt­nin­gen fandt sted den 1. april, hvor ca. 45.000 virksomheder skal betale moms- og A-skattelån for ca. 22 mia. kr. tilbage til staten. Skat­testy­rel­sen har tilbudt mulighed for at få en udvidet til­ba­ge­be­ta­lings­ord­ning på op til 24 måneder til en rente svarende til i omegnen af 8,5 pct. årligt.

Krigen i Ukraine spreder i øjeblikket usikkerhed til de fremtidige udsigter for dansk og international økonomi og giver aktuelt kraftige prisstigninger på energi, som gør det dyrere at drive virksomhed. Det kan lægge yderligere opadgående pres på konkurserne afhængig af, hvor hårdt økonomien i sidste ende bliver ramt.

Relaterede artikler