Mangel på arbejdskraft tager til i begyndelsen af 2022

Manglen på arbejdskraft og materialer kan desuden resultere i højere priser for danskerne.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
Oktober bød på højeste antal jobannoncer i næsten 14 år

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at manglen på arbejdskraft og materialer fortsætter i begyndelsen af 2022. I februar melder 42% af in­du­stri­virk­som­he­der­ne om mangel på arbejdskraft. I byggeriet er det 47% og i ser­vi­ce­virk­som­he­der­ne 39%, som melder om mangel på arbejdskraft. Mangel på materialer er samtidig ganske udpræget i industrien og i byggeriet. I industrien er meldingen fra 43% af virksomhederne, at de mangler materialer, udstyr eller lokaler, mens det er 20% af byg­ge­virk­som­he­der­ne.

Begrænsninger i produktionen bider på økonomiens potentiale i den nære fremtid. Der er tale om en ganske markant stigning i virksomhederne, som mangler hænder, mens lidt færre melder om mangel på materialer. Tendensen, om særligt mangle på arbejdskraft, byggede sig op i sidste del af 2021 og altså nu strækker sig ind i de første måneder i 2022, og det er isoleret set med til at trække tempo ud af økonomien her og nu.

Manglen på arbejdskraft og materialer kan desuden resultere i højere priser for danskerne. Be­græns­nin­ger­ne har nu eksisteret over en længere periode, og dertil er energipriserne steget voldsomt, som har gjort det dyrere at drive virksomhed. Det har det seneste tid fået flere virksomheder til at melde om stigende priser. Og med den seneste udvikling i situationen i Ukraine, hvor Rusland i går invaderede Ukraine, så kan vi allerede nu se yderligere mærkbart stigende energipriser. Inflationen har allerede ramt det højeste i 13 år. Det har været drevet af højere energipriser, men bredere prisstigninger altså også være på vej til danskerne.

Der er i dag også kommet nye tal for er­hverv­stil­li­den, som stiger til 110,7 i februar mod 108,2 måneden før. Dermed stiger er­hverv­stil­li­den efter tre måneder med fald og niveauet ligger også ganske pænt og højere end inden coronakrisen begyndte. Den lidt højere erhvervstillid afspejler at coronasmitten er kommet under kontrol og re­strik­tio­ner­ne er lettet.

Relaterede artikler