Lønningerne steg 3,5% i 3. kvartal

Lønningerne kan godt pakke sammen i forsøget på at følge med prisstigningerne.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Coronadyk i danskernes aktieformuer stort set indhentet i april

Nye ”lyn-tal” fra Dansk Ar­bejds­gi­ver­for­e­ning viser, at lønningerne steg med 3,5% i 3. kvartal i forhold til samme kvartal sidste år. Det er en meget lille stigning i forhold til 2. kvartal, hvor lønningerne steg med 3,4% i forhold til året før.

Løn­stig­nin­ger­ne på ingen måde hamle op med stigningen i for­bru­ger­pri­ser­ne. Foreløbige tal for for­bru­ger­pri­ser­ne i 3. kvartal viser, at priserne er steget næsten 9% i forhold til sidste år. Dermed kan lønningerne pakke godt og grundigt sammen i forsøget på at følge med pris­stig­nin­ger­ne i samfundet. Med dagens tal i hånden reallønnen faldet med mere end 5% i forhold til for et år siden.

Lønningerne kan godt pakke sammen i forsøget på at følge med pris­stig­nin­ger­ne. Der er kort sagt tale om en katastrofal udvikling i reallønnen i år, hvor danskernes købekraft er væsentligt forringet. Det ses tydeligt på danskernes økonomiske humør, hvor for­bru­ger­til­li­den har hamret ned i bundrekord. Inflationen er på den højeste i næsten 40 år, og det hiver sedlerne ud af danskernes pengepunge hurtigere end lønstigninger kan nå at lægge nye i. Det vil påvirke forbruget negativt og få dansk økonomi til at halte for en periode.

Pri­vat­for­bru­get udgør næsten halvdelen af dansk økonomi og spiller en kæmpe rolle for økonomien. Når pri­vat­for­bru­get skrumper, giver det genlyd i den brede økonomi. Både danskernes indkomster samt formuer mister købekraft af den høje inflation.

Ar­bejds­mar­ke­det har på det seneste sat tempoet ned. Beskæftigelsen stiger ikke lige så meget som tidligere, ledigheden har vist stigning i flere måneder og jobopslagene viser ikke lige så stor styrke som tidligere. Der er dog på ingen måde tale om et arbejdsmarked i tomgang, men foreløbig blot i et lavere tempo. Efterspørgslen efter arbejdskraft er stadig til stede, men mere afdæmpet.

Udfordringerne for dansk økonomi er fuldt intakte. Inflationen er tårnhøj, for­bru­ger­til­li­den er rekordlav, og usikkerheden om fremtiden er massiv. Pri­vat­for­bru­get og eksporten står overfor en udfordrende tid med modvind, og risikerer at påvirke ar­bejds­mar­ke­det negativt, hvor beskæftigelsen kan falde og ledigheden stige.

Relaterede artikler