Inflationen stiger til det højeste i 40 år

Inflationen rammer 10% i september.

Danskerne fremstår robuste med bankindlån på over 1 billion kr.

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen rammer 10% i september. Det er den højeste inflation siden 1982. Inflationen fortsætter med at stige, hvor den i august lød på 8,9%. Og for blot et år siden lå inflationen tæt på 2%.

Det er helt ekstreme prisstigninger. Det gnaver sig gennem danskernes hus­hold­nings­bud­get­ter med det kraftigste for­bru­ger­pri­ser i 40 år. Med den her inflation skal en gennemsnitlig dansk børnefamilie have omkring 45.000 kr. mere op af lommen i årligt forbrug. Og det er rystende nok ikke fordi, at de køber mere, men helt og alene fordi priserne er steget. Det gør vanvittig ondt på mange danskere og kan ikke undgå at påvirke forbruget.

Det er især prisstigninger på energi og fødevarer, som presser danskernes budgetter. Fødevarer er steget med mere end 15% i forhold til samme tid sidste år, og priserne på gas er eksploderet, mens også strøm og brændstof er drønet i vejret.

Vi går ind i en usikker tid for inflationen, som bliver hevet og flået i fra begge sider. Det er vores forventning, at inflationen topper indenfor de nærmeste måneder, men intet står mejslet i sten, og danskerne kan ikke ånde lettet op endnu. Det er på ingen måde umuligt, at inflationen kan komme endnu højere end 10%, før den begynder at falde.

Energipriserne hopper og danser og er med til at definere retningen for inflationen. Der er fortsat udsigt til brede prisstigninger for danskerne, hvor stadig mange virksomheder forventer at hæve priserne over den kommende tid. I detailhandlen forventer fortsat mere halvdelen af virksomhederne at hæve priserne over de kommende tre måneder. Og i industrien er det næsten 3 ud af 10 virksomheder, som venter at hæve priserne de kommende tre måneder.

Vi ser dog i øjeblikket, at der også er en række af faktorer, som begynder at trække inflationen nedad igen. Der har været en opblødning i de globale fødevarepriser som følge af, at der igen bliver sejlet korn ud af Ukraine. Samtidig er det igen blevet lidt billigere at tanke bilen. Sidst med ikke mindst vil det i sig selv lægge en dæmper på inflationen, at vi gradvist nærmer os tidspunktet for de kraftigste ener­gi­pris­stig­nin­ger­ne gennem det seneste år. Det vil i sig selv lægge en dæmper på inflationen.

Danskernes indkomster og formuer mister købekraft af den høje inflation, og det vil bide på danskerne forbrug. Pri­vat­for­bru­get udgør næsten halvdelen af dansk økonomi og spiller en stor rolle for økonomien, og når pri­vat­for­bru­get skrumper, giver det også genlyd i den brede økonomi.

Relaterede artikler