Inflationen i Danmark er et mulehår fra 10%
Det er ekstreme tal for inflationen, og det er ikke usandsynligt, at inflationen kan stige yderligere.
Nye tal fra Danmarks Statistik og eurostat viser, at inflationen i Danmark ramte 9,9% i august. Det viser det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks, som er sammenligneligt på tværs af EU-landene. I juli lød inflationen på 9,6%, og for blot et år siden var den nede på 1,8%. I EU-landende var inflationen i august på 10,1% og i eurozonen på 9,1%.
Den danske inflation er nu blot et mulehår fra 10%. Det er ekstreme tal for inflationen, og det er bestemt ikke usandsynligt, at inflationen kan stige yderligere og blive tocifret.
Den kraftige inflation hiver pengene ud af danskernes tegnebog. Energipriserne er tordnet i vejret, og det har nu sat sig i brede prisstigninger på langt de fleste ting, vi står overfor som forbruger. En almindelig børnefamilie skal have omkring 40.000 kr. mere op af lommen i årligt forbrug for at købe det samme som for et år siden. Det bider stenhårdt i husholdningerne, og kan ikke undgå at påvirke forbruget i mange danske hjem.
Det er især prisstigninger el, gas og brændsel, som trækker tænder ud af danskernes pressede budgetter. Hertil trækker fødevarer også et ganske stort læs. Det er dog ikke kun energi og fødevarer, som stiger i pris. Kerneinflationen, som er fratrukket priserne på energi og uforarbejdet fødevare, steg i Danmark til 6,7% i august fra 6,3% i juli.
El- og gaspriserne slog i august nye rekorder. Selvom de siden er faldet tilbage til niveau fra slutningen af juli, står det ikke mejslet i sten, at inflationen har toppet endnu. Den kan godt komme endnu højere op. Det er med andre ord for tidligt at ånde lettet op for danskerne. Samtidig er virksomhederne endnu ikke færdige med at hæve priserne overfor danskerne, efter produktionsomkostningerne er steget mærkbart. Sidst men ikke mindst er det aktuelle inflationsmiljø skrøbeligt, hvor få ting kan puste til inflationen.
Der er dog også en række faktorer, som så småt begynder at give bedre balance på vægtskålen mellem faktorer, som trækker inflationen henholdsvis op og ned. Vi har seneste set en række råvarer falde i pris så vel som de globale fødevarepriser. Og samtidig har både de globale fragtrater og prisen på olie forladt toppen. Hertil nærmer vi os tidspunktet sidste år, hvor energipriserne begyndte at stige og på den måde vil tiden i sig selv spise af energiprisernes betydning for inflationen. Vi vurderer dog ikke det endnu er nok til at få inflationen til at aftage i den nære fremtid, men det vil dæmpe stigningen i inflationen.