Højeste inflation siden 1984

Av, det gør vanvittigt ondt på danskernes pengepung det her.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Coronadyk i danskernes aktieformuer stort set indhentet i april

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at de danske for­bru­ger­pri­ser er steget 6,7% i april i forhold til samme måned for et år siden. Det er den højeste inflation i 38 år. Inflationen stiger kraftigt i forhold til i marts, hvor inflation lød på 5,4%. For et år siden oplevede danskerne en inflation på blot 1,5%.

Av, det gør vanvittigt ondt på danskernes pengepung det her. Vi taler om de kraftigste prisstigninger siden 1984. Gør vi det op i kroner skal en børnefamilie i dag bruge omkring 30.000 kr. mere for at opretholde det samme årlige forbrug som for et år siden. Det er et alvorligt stort indhug i en families hus­hold­nings­bud­get. Inflation er ikke længere noget, der primært tales om, men nu noget danskerne mærker meget mere kontant på indkøbsturen.

Slaget til danskernes pengepunge kommer især fra fødevarer og energi. Fø­de­va­re­pri­ser­ne er steget med 7,1% i forhold til for et år siden. Prisen på el, gas og brændstof er steget henholdsvis 69%, 153% og 33% sammenlignet med for et år siden.

Flere og mere brede prisstigninger er på vej til danskerne. Rekordmange virksomheder forventer at hæve deres priser. I detailhandlen spår knap 60% af virksomhederne, at de vil hæve deres priser, mens det er næsten halvdelen i industrien. Også i byggeriet og i ser­vi­ce­sek­to­ren er forventningen til pris­for­hø­jel­ser steget. Baggrunden er, at også virksomhederne oplever højere energipriser, mens råvarer er blevet dyrere og ma­te­ri­a­le­man­gel fylder enormt meget. Det har medført, at pro­du­cent­pri­ser­ne for de danske virksomheder er steget med voldsomme 35% på et år, og det er en del af den regning, som nu er på vej til at blive sendt videre til forbrugerne.

Priserne bevæger sig i øjeblikket hurtigere end lønningerne i samfundet. Dermed forringes danskernes købekraft med en aktuelt faldende realløn, hvor danskerne kort og godt kan købe mindre for deres indkomster. Det risikerer at slå en bremse i et ellers buldrende privatforbrug, som har spillet en stor rolle i den danske økonomis vej ud af coronakrisen. Danskerne har dog en overordnet stærk økonomi, som er mod­stands­dyg­tig overfor de kraftige prisstigninger. Der har ikke tidligere været så mange i beskæftigelse i Danmark som nu, og samtidig er der opbygget en solid buffer på danskernes bankkonto med mere end 1.000 mia. kr. stående på kontoen.

Relaterede artikler