Forbrugertilliden i ny bundrekord

De kraftige prisstigninger og ekstremt sløje økonomiske humør kan slå forbruget i bakgear.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Den lave inflation fortsætter – og det sparer danskerne penge!

Netop of­fent­lig­gjor­te tal viser fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den falder til -32,1 i september. Det er et ny mærkbart fald og dermed rammer for­bru­ger­til­li­den det laveste nogensinde i statistikkens historie, som går tilbage til 1974. Siden maj har for­bru­ger­til­li­den ligget på rekordlave niveauer, og dagens tal sætter endnu en ny og trist bundrekord. Til sammenligning lå for­bru­ger­til­li­den i positiv for et år siden.

En forfærdelig melding fra forbrugerne. For­bru­ger­til­li­den sætter ny bundrekord, og det sætter et meget præcist billede på virkeligheden lige nu med prisstigninger og tiltagende økonomisk utryghed for danskerne. Priserne stiger med det kraftigste i 40 år, og det gnaver sig gennem danskernes pengepunge.

De kraftige prisstigninger og ekstremt sløje økonomiske humør kan slå forbruget i bakgear. Vi har allerede set pri­vat­for­bru­get skrumpe, og det giver genlyd i den brede økonomi. Pri­vat­for­bru­get står for næsten halvdelen af hele Danmarks økonomi, så dagens tal er ildevarslende og skærer i øjnene at se.

Inflationen har senest ramt 8,9% i Danmark. Det betyder, at en gennemsnitlig dansk børnefamilie skal betale omkring 40.000 kr. mere i årligt forbrug, alene fordi priserne er steget. Det er især prisstigninger på energi og fødevarer, som presser hus­hold­nings­bud­get­ter­ne budgetter. Det er dog ikke kun på fødevarer og energi, hvor danskerne oplever prisstigninger, men derimod bredere og bredere i vores forbrug. Der er mærkbare prisstigninger at spore på alt lige fra at fylde indkøbskurven, købe tøj, købe møbler, gå på restaurant og når vi skal transportere os fra et punkt til et andet. Det er lige nu sværere at finde noget, som ikke er steget væsentligt i pris, end at finde noget, som er steget væsentligt i pris.

Selvom pilen peger ned for pri­vat­for­bru­get, så har danskerne dog også noget at stå imod med. Danskernes privatøkonomi er bundhamrende solid med velpolstrede formuer og rekordmange i arbejde, og det er med til at holde en hånd under pri­vat­for­bru­get og undgå, at vi næppe kommer til at se et kæmpe dyk.

Relaterede artikler