Forbrugertilliden falder
Det er især synet på familiens egen økonomi, som driver faldet i februar. Dog ligger niveauet fortsat pænt.
Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugertilliden falder til -3,2 fra -1,5 i januar. Forbrugertilliden befinder sig dermed på det laveste i næsten et år. Vi skal således tilbage til marts sidste år for at finde en lavere forbrugertillid. Inden krisen ramte, var forbrugertilliden på omkring 4, og var knap nede og runde -12 i begyndelsen af coronakrisen.
Højere energipriser trækker veksler på danskernes økonomi, og det bider ikke overraskende på forbrugertilliden. Vi ser netop også, at det er synet på egen økonomi og danskernes købelyst som tager de største slag her i februar. Danskerne oplever lige den kraftigste stigning i forbrugerpriserne siden 1989 med undtagelse af en enkelt måned i 2008. Stigningen i forbrugerpriserne tog for alvor fart gennem efteråret og ind i vinteren.
De seneste tal viser, at de danske forbrugerpriser steg med 4,3% i januar i forhold til samme måned for et år siden. For et år siden steg forbrugerpriserne blot 0,6%, så der er tale om et markant løft i inflationen. En børnefamilie skal i dag bruge op mod 20.000 kr. mere for at købe de samme varer og tjenester i forhold til for et år siden.
Det er især synet på familiens egen økonomi, som driver faldet i februar. Dog ligger niveauet fortsat pænt, men ikke desto mindre et fald, som er med til at trække forbrugertilliden en anelse ned. Gennem krisen har forbrugerne ikke for alvor været nervøse omkring egen økonomi. Forbrugertilliden har derfor været holdt oppe af danskernes syn på egen økonomi, hvilket bestemt er positivt, da det understøtter privatforbruget. Netop privatforbruget har været en drivkraft i det danske økonomiske opsving.
Omvendt løfter danskerne forventningerne til Danmarks økonomi. Danmark har netop kunne præstere den stærkeste vækst i 15 år. Samtidig slår beskæftigelsen rekorder i Danmark, hvor der aldrig tidligere har været så mange i arbejde som i dag. Ledigheden er banket ned i det laveste siden 2008. Forbrugernes vurdering af Danmarks økonomiske situation har været ekstremt udsat i perioder under coronakrisen. Men tilliden til dansk økonomi er i den grad kommet på fode igen, og vi må erkende, at det også har god grobund i sig.