Danskerne arbejder og tjener mere
Vi forventer også at se stigninger indenfor arbejdstimer og løn i begyndelsen af 2022.
Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev arbejdet 1.020 mio. timer i 4. kvartal. Det er 10 mio. flere timer end i 3. kvartal og svarer til en stigning på 1.0%. Det er det højeste antal arbejdstimer målt over et enkelt kvartal i statistikkens mere end 13-årige historie. Sammenligner vi med for et år siden, er arbejdstiden steget med 53 mio. timer. Det betyder, at der blev lagt mere end 5,5% flere arbejdstimer i 4. kvartal i 2021 i forhold til samme kvartal i 2020.
I dag er også offentliggjort tal den samlede lønsum, som steg med 1,4% i 4. kvartal i forhold til 3. kvartal. Og ser vi over det seneste år er lønsummen vokset med 7,2%.
Vi arbejder mere, og vi tjener mere. Danskernes samlede arbejdstid og lønsum steg i det sidste kvartal i 2021. Og det på trods af de corona-restriktioner, der prægede slutningen af året, efter Omikron-varianten kom til Danmark i november. Det hænger sammen med, at dansk økonomi er kommet stærkt gennem corona-krisen og beskæftigelsen er banket op i nye rekorder. Det medvirker til, at de danske forbrugere står økonomisk stærkt og er den store drivkraft i dansk økonomis vej ud af coronakrisen.
Vi forventer også at se stigninger indenfor arbejdstimer og løn i begyndelsen af 2022, dog i et lidt lavere tempo. Det understøttes dels af de seneste rekordhøje tal for antallet af nye jobopslag fra Jobindex, dels af at rekordmange virksomheder melder om mangel på arbejdskraft. Dog er fremtiden for arbejdsmarkedet ligesom for resten af økonomien sløret af Ruslands invasion af Ukraine og den yderst uafklarede situation. Risikoen er, at krigen i Ukraine kan være med til at bremse dansk økonomi gennem flere kanaler og sætte dybere spor i økonomien. Det er dog ikke vores hovedscenarie på nuværende tidspunkt, at det vil sætte meget dybe spor i dansk økonomi.
Den højere arbejdstid i 4. kvartal gælder både for det private og offentlige. I det private steg arbejdstiden med 1,3% og lønsum med 2,0%, hvilket er i tråd med den pæne økonomiske vækst i dansk økonomi, hvor der er stor efterspørgsel efter arbejdskraft. Særligt indenfor handel og transport, information og kommunikation samt erhvervsservice er der størst fremgang at spore i kvartalet, mens der var beskeden stigning efter to kvartaler med markante stigninger inden for kultur og fritid, som var præget af corona-restriktioner i forbindelse med Omikron-varianten kom til Danmark i november. I det offentlige faldt lønsummen med 0,2% og arbejdstiden steg med 0,2%, mens arbejdstiden i 3. kvartal blev kraftigt opjusteret fra et fald på 3,1% til en stigning på 1,6%.