Dansk eksport i fald

Eksporten er på vej ind i en svær tid.

Dansk økonomi på grænsen til højeste vækst i 27 år

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmark eksporterede for 159 mia. kr. i oktober. Det er -4,9% mindre end i september, når der tages højde for sæson. Det er det største månedlige fald siden begyndelsen af coronakrisen. Det er nu anden måned i træk, at eksporten falder, hvor den samlet er skrumpet med 9%. Før de seneste måneders fald oplevede dansk eksport en stigning i 12 måneder i træk.

Dagens tal er lidt af et øv-tal. Efter et års konstant stigende eksport, så har vi de seneste to måneder måtte konstatere en skrumpende eksport. Vi er en lille og åben økonomi, og eksporten betyder meget for dansk økonomi, hvor den beskæftiger i omegnen af 900.000 danske arbejdspladser. Det er noget, som kan give ganske bred gen­nem­slags­kraft i økonomien. Inden der står skuffelse malet udover de nye tal for eksporten, så skal vi dog huske på, at 2022 som helhed har været et fremragende eksportår trods globale økonomiske udfordringer.

Eksporten har været på noget af en flyvetur i 2022. Foreløbig er der i 2022 eksporteret for i alt 1.598 mia. kr. Til sammenligning eksporterede vi for 1.210 mia. kr. sidste år. Det betyder, at vi i rede kroner har eksporteret for 32% mere end i 2021. Det er en vildt flot fremgang, som fik dansk eksport til at slå ny rekord i august.

Uden­rigs­hand­len gøres dog typisk op i løbende priser, og korrigerer vi for pris­ud­vik­lin­gen, ser det desværre ikke lige så stærkt ud. Derfor går en del af begejstringen over 2022, når vi tager højde for pris­ud­vik­lin­gen, da den imponerede fremgang for året i høj grad også skyldes, at priserne er steget på det, som vi eksporterer. Sammenlignet med sidste år er vareeksporten målt i mængder alene øget med 5% i år. Så stadig fremgang, men slet ikke så stor som i de rå tal for eksporten målt i kroner.

Eksporten er på vej ind i en svær tid. Udsigterne er slørede med økonomiske udfordringer globalt set præget af høj inflation, massive pengepolitiske stramninger, lurende energikrise i Europa og krig i Ukraine. Det tynger det internationale økonomiske billede, og det kan tynge dansk eksport. Dog er dansk eksport traditionelt mindre konjunk­tur­føl­somt med stort fokus på medicin og vindmøller, men langt fra afskærmet overfor ændringer i den globale økonomi.

Relaterede artikler