Beskæftigelsen slår ny rekord

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg med 6.260 personer i september.

Mangel på materialer brager i vejret

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at løn­mod­ta­ger­be­skæf­ti­gel­sen steg med 6.260 personer i september, når der tages højde for sæson. Det betyder, at der i dag er 2.971.900 lønmodtagere i arbejde i Danmark, hvilket er ny rekord. Siden starten af 2021 har der været massiv fremgang i beskæftigelsen. Over de seneste 20 måneder er antallet af lønmodtagere samlet gået frem med hele 212.000 personer.

Det er vildt spektakulært. Beskæftigelsen fortsætter den ekstremt høje fart og drøner ind i ny rekord. Det er imponerende, at der stadig kommer flere i arbejde på trods af de massive udfordringer, der i øjeblikket rammer den danske økonomi. Vi kan dog ikke se os fri for, at beskæftigelsen med stor sandsynlighed vil dale indenfor en overskuelig fremtid. Inflationen er historisk høj, forbrugere er i et historisk ringe økonomisk humør, og utrolig mange pile peger mod afmatning i økonomien.

Det er imponerende, at beskæftigelsen stiger i en tid hvor modvind rammer den danske økonomi med fuld kraft. Inflationen er på det højeste i 40 år. Det trækker købekraft ud af forbrugerne, hvor reallønnen er banket tilbage med mere end 5% siden sidste år. Det ses tydeligt afspejlet i den rekordlave for­bru­ger­til­lid. Samtidig er er­hverv­stil­li­den dalet, renterne er skudt i vejret og boligmarkedet er på mærkbar tilbagegang.

Et friskt billede fra jobmarkedet viser, at antallet af stil­lings­op­slag daler. I oktober faldt antallet for 8. måned i træk. Dog ligger stil­lings­op­sla­ge­ne stadig til den høje side historisk set med senest 27.000 stil­lings­op­slag. Med faldet de giver et billede af et lavere tempo på ar­bejds­mar­ke­det forude med lavere efterspørgsel efter arbejdskraft.

Vi forventer, at beskæftigelsen vil sætte tempoet mærkbart ned. Typisk er der en forsinkelse til at modvinden rammer ar­bejds­mar­ke­det, og vi forventer derfor, at der ligger et fald forude. Det er dog ikke umuligt, at vi skal ind i 2023, før beskæftigelsen falder. Til gengæld forventer vi, at vi går ud af 2023 med en lavere beskæftigelse, end vi går ind i det nye år med.

Relaterede artikler