Antal langtidsledige falder til laveste siden 2009

Det er en ubetinget god nyhed, at langtidsledigheden skrumper.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Sidste uge bød på højeste antal jobopslag under coronakrisen - ledigheden peger igen ned men faldet bremset op

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Jobindsats og STAR viser, at antallet af langtidsledige personer faldt med 2.630 i februar. Det betyder, at der er 21.059 langtidsledige personer i Danmark på, hvilket er det laveste antal siden efteråret 2009. Langtidsledige er defineret ved, at man har været ledig i mindst 80% af tiden indenfor de seneste 12 måneder. Også omregnet til fuld­tids­per­so­ner er der tale om det laveste antal siden efteråret 2009. Lang­tids­le­dig­he­den toppede sidst i foråret sidste år med mere end 42.000. Der er dermed tale om et gedigent fald på mere end en halvering på under end et år.

Det er en ubetinget god nyhed, at lang­tids­le­dig­he­den skrumper. Det er positivt for den enkelte, som i en længere periode har været væk fra ar­bejds­mar­ke­det. Og det er positivt for dansk økonomi, da det imødekommer lidt af det pres på ar­bejds­mar­ke­det, som har præget gennem en længere periode med virksomheders meldinger om mangel på arbejdskraft.

Baggrunden for den gode udvikling er, at dansk økonomi har været på et vækstridt af dimensioner. Vi har netop haft den højeste vækst i 27 år, beskæftigelsen slår nye rekorder og den generelle ledighed er faldet til det laveste siden 2008. Derfor er det glædeligt at konstatere, at de positive takter i dansk økonomi også er at spore i lang­tids­le­dig­he­den, som falder.

Ser vi på den samlede ledighed, som vi fik tal for i sidste uge, så faldt den i februar til 2,5%. Ledigheden i Danmark er dermed snublende nær lavpunktet i 2008, som bundede i 2,4%. Der bliver fortsat slået rekordmange nye stil­lings­op­slag op, og vi ser det som klart sandsynligt, at ledigheden kan komme endnu lavere end i 2008.

Den lave og fortsat faldende ledighed betyder samtidig, at en del virksomheder melder om mangel på arbejdskraft. I den seneste måling, som tæller til og med marts, meldte mere end fire ud af 10 virksomheder om mangel på arbejdskraft. Det var tilfældet får både byggeriet, industrien og ser­vi­ce­virk­som­he­der­ne.

Usikkerheden for dansk økonomi og jobmarkedet er imidlertid taget til på det seneste med Ruslands invasion af Ukraine. Udover den højere usikkerhed er priserne samtidig steget for både forbrugere og virksomheder. Vi ser, at det påvirke både privatforbrug, investeringer og den danske eksport. Det vil sætte sig i for­ud­sæt­nin­ger­ne for yderligere fremgang i beskæftigelsen og fald i ledigheden. Vi må konstatere, at 2022 uden tvivl bliver et økonomisk mere udfordret år end 2021.

Relaterede artikler