Udbudspriserne falder i februar

Det ser vi som resultat af, at boligmarkedet er i gang med at tilpasse sig de nye boligskatter.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Finans Danmark viser, at udbudspriserne falder med 0,3% på lejligheder i februar i forhold til måneden før. Det gør de også, hvis vi tager højde for sæson, men dog i lidt større grad. Ser vi specifikt på de større byer, så er det især i København og Aarhus, at udbudsprisen på en lejlighed peger ned. I Københavns Kommune faldt udbudsprisen med 0,8% og i Aarhus med 1,0%.

Udbudspriserne på ejer­lej­lig­he­der peger ned i februar. Det ser vi som resultat af, at boligmarkedet visse steder er i gang med at tilpasse sig den nye virkelighed i forbindelse med overgangen til de nye boligskatter. For bolighandler som sker fra 1. januar og frem vil ikke være omfattet af den såkaldte skatterabat, hvis boligskatterne stod til at stige. Vi kan derfor nok forvente, at udbudspriserne på blandt andet lejligheder i de store byer i den kommende tid kan pege nedad i en gradvis tilpasning til de nye boligskatter.

Købte man en bolig inden overgangen til de nye boligskatter fik man den såkaldte skatterabat, hvis boligskatterne på den pågældende bolig stod til at stige i 2024. Det var især lejligheder og dyre huse i og omkring de store byer, som stod til at blive omfattet af skatterabatten. Der er dog andre faktorer end boligskatter, som betyder noget for prisen på en bolig, hvor især ren­te­ud­vik­lin­gen også spiller ind.

I dagens of­fent­lig­gø­rel­se har vi også fået friske tal for boligudbuddet. Ved udgangen af februar stod 40.486 boliger til salg på boligmarkedet. Det er 0,1% flere end i januar. Antallet af udbudte boliger fordeler sig med 29.350 huse, 6.838 lejligheder og 4.298 sommerhuse.

Boligkøberne har lidt flere valgmuligheder hos ejen­doms­mæg­le­ren i februar. Vi forventer, at den tendens vil fortsætte ind i foråret, som notorisk byder på et højere boligudbud. Strækker vi sam­men­lig­nin­gen udover længere tid, så er der ingen tvivl om, at boligudbuddet er mærkbart højere end for to år siden. I dag er boligudbuddet 40% højere end ved bunden i 2022.

Det er altså blevet nemmere at finde en bolig, hvis vi sammenligner med tiden under corona. Her var boligudbuddet dog ekstremt lavt, og var tæt på de historisk lave niveauer, som kendetegnede tiden op til finanskrisen. Der er dog omvendt stadig et stykke op til det boligudbud vi så i tiden inden corona.

Relaterede artikler