Større prisnedslag på boligmarkedet

Det er første gang i lidt mere end et år, at prisnedslagene peger opad.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Tal fra Finans Danmark viser, at prisnedslagene på boligmarkedet steg i 1. kvartal. Prisnedslagene i forbindelse med en hushandel lød på 7,4%, mens det er 5,9% for lejligheder, når vi tager højde for sæson. Prisnedslagene udtrykker, hvor meget prisen i gennemsnit flytter sig fra den første udbudspris til den aktuelle salgspris. Prisen på en udbudt bolig kan dermed både blive justeret i den periode, boligen står til salg, og i forbindelse med indgåelsen af selve handlen.

Prisnedslagene i 1. kvartal peger op i forhold til 4. kvartal, hvilket kommer efter en periode med fald. Nedslagene i 1. kvartal svarer til et gennemsnitligt afslag på et hus på 140 kvm. på 180.000 kr., mens det for en lejlighed på 100 kvm. er på 210.000 kr.

Prisnedslagene stiger på boligmarkedet. Det er første gang i lidt mere end et år, at prisnedslagene peger opad. De højere prisnedslag kan for lejlighedernes vedkommende skyldes overgangen til de nye boligskatter. For en del lej­lig­heds­kø­be­re har overgangen betydet højere boligskatter, hvis de købte efter 1. januar, og det kan have medvirket til at sælger har justeret udbudsprisen, og at køber har fået forhandlet et større nedslag i prisen. Derudover så har vi også set boligudbuddet pege op. Det giver køberne mere at vælge imellem, og dermed bedre kort på hånden i forhandlingen om en pris.

Prisnedslagene nåede op på ca. 10% for både lejligheder og huse i slutningen af 2022, da renter og inflation eksploderede. I tiden efter så vi et fald i prisnedslagene i takt med, at tingene faldt mere til ro på boligmarkedet. Fra 2015 og frem til tiden lige før corona lå prisnedslagene for huse omkring 7%, mens lejligheder lå på 4%-5%. Under corona, hvor det gik virkelig stærkt på boligmarkedet, nåede prisnedslagene ned på 2% for lejligheder og under 4% for huse.

Boligmarkedet klarer sig ganske pænt, og har egentlig gjort det i en længere periode. Godt nok har priserne ikke rykket sig voldsomt i 2024, men handlerne præsterer ganske fornuftigt. Vi forventer, at de nuværende takter på boligmarkedet fortsætter. Boligpriserne ser vi med svag pil op for året. Lej­lig­heds­mar­ke­det vil dog stadig være påvirket af overgangen til de nye boligskatter, men prisfaldet forventer vi fortsat vil være afdæmpet, og at markedet for lejligheder igen vil finde balance i den sidste del af 2024.

Relaterede artikler