Mærkbart højere renter i vente ved årsskiftet

Det blev en uge med rentegok til boligejere med rentetilpasningslån. Det massive rentehop rammer hele baduljen af rentetilpasningslån, som alle ender med renter et pænt stykke over 3%.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

I dag lød sidste hammerslag ved Totalkredits ren­te­til­pas­nings­auk­tio­ner. Det endelige resultat blev 3,88% på F1, 3,39% på F3 og 3,37% på F5. De nye renter træder i kraft 1. januar. Resultatet er en anelse lavere end ved seneste auktion i maj, men det ændrer ikke det store på, at der er mærkbart højere renter på vej til de pågældende boligejere.

Det blev en uge med rentegok til boligejere med ren­te­til­pas­ning­s­lån. Det massive rentehop rammer hele baduljen af ren­te­til­pas­ning­s­lån, som alle ender med renter et pænt stykke over 3%. De højere renter kommer ikke som nogen overraskelse, da renterne allerede sidste år blev sendt markant i vejret i takt med, at cen­tral­ban­ker­ne reagerede på den kraftige inflation. Ek­stra­reg­nin­gen er til at tage at føle på, da den for de pågældende boligejere kan løbe i adskillige tusinde kroner.

F5-renten blev for fem år siden fastsat til +0,36%, mens den nu lyder på 3,37%. Det giver en stigning på 1.870 kr. i den månedlige ydelse efter skat pr. lånt million på et lån uden afdrag. Er lånet med afdrag, så stiger den månedlige ydelse efter skat med 860 kr. pr. lånt million. En endnu højere stigning er på vej til F3-lånerne, som hidtil har haft en rente på -0,33%, men nu kan se frem til en rente på 3,39%. Det giver en stigning på 2.300 kr. i den månedlige ydelse efter skat pr. lånt million på et lån uden afdrag. Er lånet med afdrag, så stiger den månedlige ydelse efter skat med 1.000 kr. pr. lånt million. De boligejere, som har valgt et F1-lån ved denne auktion, har de seneste tre eller fem år haft et F3- eller F5-lån. De får dog uanset også en merregning, hvis størrelse dog afgøres af, hvilket lån de hidtil har haft.

Hvis man vil afbøde noget af stigningen i den månedlige ydelse her og nu, så kan man med fordel rette blikket mod forskuds­op­gø­rel­sen for 2024, som for nylig blev åbnet på skat.dk. For vælger man at forskud­s­re­gi­stre­re de højere renteudgifter, så får man et højere rentefradrag med det samme. Gør man ikke noget, er det dog ikke sådan, at der venter et skattesmæk, men man vil så i stedet få penge tilbage i skat i foråret 2025.

Den mærkbare stigning i boligrenterne kommer på baggrund af massive ren­te­for­hø­jel­ser hos Den Europæiske Centralbank, ECB, og Nationalbanken. Herhjemme er Nationalbanken på lidt mere end et år gået fra en rente på -0,60% til i dag 3,60%, og det medvirker til at hive boligrenterne med op. Boligejerne har derfor oplevet de kraftigste ren­testig­nin­ger i årevis. Vi forventer dog, at tiden med ren­te­for­hø­jel­ser hos ECB og Nationalbanken er ovre for nu.

Relaterede artikler