Gode råd til ægtepagt

Psykolog Vibeke Møller guider dig til en snak om ægtepagt/samlivskontrakt.

Fem gode råd om samtalen vedr. ægtepagt

Det kan være svært at tage hul på snakken om ægtepagt/samlivskontrakt, uden at din partner pludselig bliver bekymret for, at jeres forhold er ved at tage slut. Vores mest primitive del af hjernen kan opfatte det som en trussel eller fare, og derfor mobiliserer de fleste af os et instinktivt reaktionsmønster: Vi kæmper imod, flygter eller fryser. For at undgå at din partner reagerer negativt på dit forslag om at skrive en ægtepagt/samlivskontrakt, får du her mine råd til, hvordan du bedst håndterer snakken derhjemme. Og bliver det svært, så husk hinanden på, at kærlighed også indebærer at ville bevare den gensidige respekt, hvis kærligheden ikke varer ved – eller hvis I skulle miste hinanden.

Fem gode råd om samtalen vedr. ægtepagt
Råd 1: Tænk på det som en forsikringsaftale

Råd 1: Tænk på det som en forsikringsaftale

Det er en rigtig god idé, at I forholder jer til jeres ægtepagt/sam­livs­kon­trakt, som I forholder jer til jeres øvrige forsikringer. I takt med at jeres livsvilkår, værdier og ejerforhold ændrer sig, skal der oprettes nye forsikringer, som løbende skal tilpasses. Du kan f.eks. sige:

”Jeg ser på det, som jeg ser på vores ulyk­kes­for­sik­ring. Jeg håber aldrig vi skal bruge den, men skulle uheldet være ude, så er det rart at være dækket”. 

Råd 2: Find en dato og forbered jer

Råd 2: Find en dato og forbered jer

Aftal en dag hvor I har overskud, ro og god tid til at drøfte tingene. Lav en opgørelse over jeres værdier og gæld, og bliv enige om, hvad I hver især skal have tænkt over, før I tager snakken. Du kan f.eks. sige:

”Jeg har fundet en god tjekliste over ting, man bør overveje, når man laver en ægtepagt/sam­livs­kon­trakt. Har du lyst til, at vi begge læser den igennem og gør os nogle overvejelser?”

Råd 3: Afdæk jeres holdninger, behov og krav

Råd 3: Afdæk jeres holdninger, behov og krav

Overvej inden mødet, hvordan I har det med de værdier, I har købt sammen, og dem I hver især har bragt ind i forholdet – ikke mindst i tilfælde af en skilsmisse. Husk også, at det er helt naturligt at føle en særlig tilknytning til noget, man selv har købt, bygget eller arvet fra et nært familiemedlem. Du kan f.eks. sige:

”Jeg vil gøre mig nogle tanker om hvilke af vores værdier, der betyder meget for mig. Måske du kan gøre det samme?”

Råd 4: Se det med din partners øjne

Råd 4: Se det med din partners øjne

Hvordan ser forholdene ud fra din partners perspektiv – måske er der noget, du slet ikke har tænkt over? Det kan f.eks. være vigtigt at tale om, hvordan man opgør hårdt arbejde hjemme med husholdning og børn på nedsat arbejdstid vs. hårdt kar­ri­e­re­ar­bej­de, der har givet gode muligheder for at opspare pension. Du kan f.eks. sige:

”Jeg kan høre, at du ser anderledes på dette. Vil du ikke fortælle hvorfor?”

Råd 5: Få hjælp fra en ekstern rådgiver

Råd 5: Få hjælp fra en ekstern rådgiver

Hvis det bliver for svært at overskue, hvad der er retfærdigt, hvad du kan kræve eller skal acceptere, kan det være godt at få hjælp fra en tredjepart. I så fald er det rart at vide, at du som kunde i banken og medlem af LO-forbund kan få op til fem timers juridisk bistand hos TestaViva. Du kan f.eks. sige:

”Jeg synes, det er svært at få overblik. Måske vi skulle prøve at få hjælp hos en rådgiver, så vi sikrer en retfærdig ægtepagt/sam­livs­kon­trakt”.