Airbnb og andelsbolig: Må du udleje din bolig?

Det kan være fristende at tjene lidt ekstra penge på at udleje din bolig, mens du selv er væk. Men hvordan er reglerne for udlejning? Og hvad skal du være særligt opmærksom på, hvis du udlejer en andelslejlighed eller ejerlejlighed?

Det skal du være opmærksom på

Vi har spurgt Nicholas Wantzin, advokat og partner hos Wantzin Ejen­domsad­vo­ka­ter, som tidligere har holdt foredrag på vores sted AL² ved Nørreport i København.

”Man skal først og fremmest sætte sig ind i, hvilke regler der gælder i den an­dels­bo­lig­for­e­ning, hvor du bor. I en an­dels­bo­lig­for­e­ning skal der være en tilladelse (fx i vedtægterne) til, at du må fremleje din lejlighed i ”kort tid”, fx via Airbnb. Ellers kan man ikke,” fastslår advokat Nicholas Wantzin.

Bor du i en ejerlejlighed i en ejerforening er det anderledes. Her er der som udgangspunkt ikke nogen lovmæssig begrænsning. Men hver enkelt ejerforening kan og bør lave regler på området. Og det er altid en god ide at tjekke med fx ejer­for­e­nin­gens bestyrelse, om der er i den konkrete ejerforening er lavet regler for udlejning via fx Airbnb.

Inden du udlejer din ejer- eller andelsbolig

Er der en risiko ved at udleje sin lejlighed?

”Der er selvfølgelig en risiko ved at udleje til mennesker, man ikke kender, for hvilken stand efterlader de lejligheden i? Og så er der også en risiko for, at dine gæster opfører sig så dårligt, at man kan blive ekskluderet fra foreningen. Det skal selvfølgelig være meget grelt, men ja, så kan man faktisk miste sin andelsbolig,” siger Nicholas Wantzin.

Hvilke fejl begår folk oftest ved udlejning?

”Mange misforstår reglerne. Eller antager ting, der måske eller måske ikke gælder. Så den største fejl er sådan set, hvis man ikke sætter sig ind reglerne for, om man må fremleje, der hvor man bor. Det er det vigtigste.”

Hvis man er en an­dels­bo­lig­for­e­ning - er det så en god ide at tillade fremleje?

”Der er jo både for og imod. Fordelen er, at man som beboer kan få en indtægt, mens man er væk. Ulempen er, at det kan give gener for både foreningen og de enkelte beboere. På det grundlag må man som forening gøre op, hvad man ønsker,” slutter Nicholas Wantzin.

Det skal du betale i skat

Hvis du udlejer din bolig, er det vigtigt, at du er opmærksom på reglerne for beskatning af den indkomst, du får ved udlejningen.

Reglerne for beskatning kan løbende ændre sig, så du bør altid orientere dig i de aktuelle regler på Skats hjemmeside. På den måde undgår du også kedelige overraskelser.

 

Læs mere på Skat.dk

Dækker forsikringen?

Airbnb har en ”værtsgaranti”, der dækker det meste indbo og skader på hjemmet. Men betingelserne er svære at gennemskue, og garantien dækker bl.a. ikke penge, smykker og kunst.

En almindelig ind­bo­for­sik­ring dækker ikke, hvis en gæst beskadiger inventar eller ejendom. Hos nogle for­sik­rings­sel­ska­ber kan man tilkøbe en ”Airbnb til­valgs­dæk­ning”, som dækker skader eller tyveri begået af lejere. 

 

 

Læs mere om skadesforsikringer
Andre gode råd før du lejer ud:
  • Tag fotos af din bolig og indbo, inden du lejer ud.
  • Har du værdifulde genstande, så fjern dem fra boligen.
  • Lav en liste/husorden til lejeren med de regler, der skal overholdes, fx at rygning er forbudt indenfor.
  • Hav en indboforsikring, der dækker skade på indbo som følge af brand- og vandskade.

Bestil et møde hos os og hør mere om dine muligheder

Ønsker du at have et boligmøde med os inden for 1 time, kan du ringe til os på 38 48 48 00. Vi er til rådighed alle hverdage kl. 8.00 - 20.00 og weekend kl. 10.00 - 16.00. Vi kan også ringe dig op - udfyld nedenstående formular, og vi vil kontakte dig telefonisk inden for to hverdage.

Emne

Bemærk:

Når du har valgt emnet ”Oprettelse af lønkonto + kort og netbank”, er det ikke nødvendigt, at vi ringer dig op og hjælper dig i mål. Når du har udfyldt formularen nedenfor og trykket på "Send", bliver du sendt videre til MitID. Herefter kan du med det samme ansøge om en lønkonto hos os – i få, nemme trin.

Undlad venligst at skrive dit CPR-nummer eller andre personfølsomme informationer her.

Dine oplysninger

Hvilket tidsrum vil du helst kontaktes i?

Behandling af personoplysninger

Dine oplysninger behandles fortroligt. Vi indsamler og behandler kun personoplysninger til specifikke formål, og vi sletter oplysningerne igen, når vi ikke længere har et lovligt formål med at opbevare og behandle dem. Du kan læse mere om bankens behandling af personoplysninger her.

Du kan blive kunde online

Tak for din interesse for at blive kunde i Arbejdernes Landsbank.

Når du ønsker at oprette en lønkonto hos os, kan du ansøge om det online. Når du har sendt kontaktformularen, bliver du viderestillet til en side, hvor du kan logge ind med MitID. Herefter bliver du guidet gennem få trin, der sikrer, at vi har de korrekte oplysninger i din ansøgning om at blive kunde hos os.

Ved brug af MitID accepterer du, at vi må behandle dit CPR-nummer. Hvis du ikke har MitID, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice på tlf.: 38 48 48 48 – så hjælper vi dig.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder.