Guide til andelsboligkøb
Der er meget at tage stilling til, når man køber bolig. Vi har samlet en række gode grunde til at vælge andelsboligkøb, og hvordan et boligkøb forløber.
Det kan være fristende at tjene lidt ekstra penge på at udleje din bolig, mens du selv er væk. Men hvordan er reglerne for udlejning? Og hvad skal du være særligt opmærksom på, hvis du udlejer en andelslejlighed eller ejerlejlighed?
Vi har spurgt Nicholas Wantzin, advokat og partner hos Wantzin Ejendomsadvokater, som tidligere har holdt foredrag på vores sted AL² ved Nørreport i København.
”Man skal først og fremmest sætte sig ind i, hvilke regler der gælder i den andelsboligforening, hvor du bor. I en andelsboligforening skal der være en tilladelse (fx i vedtægterne) til, at du må fremleje din lejlighed i ”kort tid”, fx via Airbnb. Ellers kan man ikke,” fastslår advokat Nicholas Wantzin.
Bor du i en ejerlejlighed i en ejerforening er det anderledes. Her er der som udgangspunkt ikke nogen lovmæssig begrænsning. Men hver enkelt ejerforening kan og bør lave regler på området. Og det er altid en god ide at tjekke med fx ejerforeningens bestyrelse, om der er i den konkrete ejerforening er lavet regler for udlejning via fx Airbnb.
Er der en risiko ved at udleje sin lejlighed?
”Der er selvfølgelig en risiko ved at udleje til mennesker, man ikke kender, for hvilken stand efterlader de lejligheden i? Og så er der også en risiko for, at dine gæster opfører sig så dårligt, at man kan blive ekskluderet fra foreningen. Det skal selvfølgelig være meget grelt, men ja, så kan man faktisk miste sin andelsbolig,” siger Nicholas Wantzin.
Hvilke fejl begår folk oftest ved udlejning?
”Mange misforstår reglerne. Eller antager ting, der måske eller måske ikke gælder. Så den største fejl er sådan set, hvis man ikke sætter sig ind reglerne for, om man må fremleje, der hvor man bor. Det er det vigtigste.”
Hvis man er en andelsboligforening - er det så en god ide at tillade fremleje?
”Der er jo både for og imod. Fordelen er, at man som beboer kan få en indtægt, mens man er væk. Ulempen er, at det kan give gener for både foreningen og de enkelte beboere. På det grundlag må man som forening gøre op, hvad man ønsker,” slutter Nicholas Wantzin.
Hvis du udlejer din bolig, er det vigtigt, at du er opmærksom på reglerne for beskatning af den indkomst, du får ved udlejningen.
Reglerne for beskatning kan løbende ændre sig, så du bør altid orientere dig i de aktuelle regler på Skats hjemmeside. På den måde undgår du også kedelige overraskelser.
Airbnb har en ”værtsgaranti”, der dækker det meste indbo og skader på hjemmet. Men betingelserne er svære at gennemskue, og garantien dækker bl.a. ikke penge, smykker og kunst.
En almindelig indboforsikring dækker ikke, hvis en gæst beskadiger inventar eller ejendom. Hos nogle forsikringsselskaber kan man tilkøbe en ”Airbnb tilvalgsdækning”, som dækker skader eller tyveri begået af lejere.
Ønsker du at have et boligmøde med os inden for 1 time, kan du ringe til os på 38 48 48 00. Vi er til rådighed alle hverdage kl. 8.00 - 20.00 og weekend kl. 10.00 - 16.00. Vi kan også ringe dig op - udfyld nedenstående formular, og vi vil kontakte dig telefonisk inden for to hverdage.