SU-lån og boligkøb

Hvert år vælger mange studerende at supplere indkomsten under uddannelse med et SU-lån. Et SU-lån kan hjælpe med at skabe luft i økonomien under studiet, men efter studietiden kan det vise sig at have den modsatte effekt. Et SU-lån forrentes månedligt både under og efter uddannelsens afslutning, og du kan risikere at skulle tilbagebetale dit SU-lån over helt op til 15 år. Hvis du skal låne penge til et boligkøb, mens du stadig afdrager på dit SU-lån, kan SU-gælden have en større påvirkning end først forventet. Vi har samlet nogle af de overvejelser du bør gøre dig i forhold til SU-lån, når du drømmer om at købe en bolig.

Fordele og ulemper ved SU-lån

SU-lån kan være et fornuftigt supplement i studietiden, fordi der kan være mange udgifter og få indtægter. Men det ikke er noget, man skal optage pr. automatik.

Du kan overveje, om du har brug for det fulde SU-lånebeløb hver måned, eller om du kan nøjes med et mindre månedligt beløb – du vælger selv beløbets størrelse. Du kan også sætte SU-lånet på pause i de måneder, hvor du ikke har behov for pengene.

SU-gæld kan minimere hvor meget du kan få lov at låne

Til­ba­ge­be­ta­ling af SU-gælden kan strække sig over mange år efter endt uddannelse, og indgår derfor i dit månedlige budget flere år frem. Dit budget og rådighedsbeløb er vigtige faktorer, når du skal låne penge i banken. Alle banker stiller krav til, at du har et fornuftigt rådighedsbeløb, så du er sikker på at kunne betale lånet tilbage.

Har du fx studeret i 5 år og haft SU-lån i alle 60 måneder, så skylder du ca. 200.000 kr. Det barberer en stor sum af det beløb, du kan få lov til at låne, hvis du fx ønsker at optage lån til at købe bolig. Det kan tage toppen af boligdrømmene for mange. 

Prøv vores boligberegner, for at få et skøn på dine bo­lig­mu­lig­he­der med og uden SU-gæld.  

SU-gældens betydning for boligkøbet (for enlige)

Kilde: Arbejdernes Landsbank. Der er antaget en rente på SU-gæld på 2,5 pct., når den skal tilbagebetales pga. det lave renteniveau. P.t. er renten i tilbagebetalingsperioden 1 pct. (Nationalbankens diskonto (p.t. 0 pct.) + et tillæg på højst 1 pct. (p.t. 1 pct.)). Afrundet.

Læg et budget for at undgå unødvendig SU-gæld

Det kan være svært at vurdere, hvor mange ekstra penge du egentlig har brug for i dagligdagen. Derfor anbefaler vi at lægge et budget for at skabe et overblik over dit reelle månedlige behov. På den måde kan du se, hvilke poster der er tunge i budgettet og måske kan justeres, for at undgå eller minimere et SU-lån.

Jo tidligere du starter med at få styr på dit månedlige budget, jo tidligere kan du også få overblik over dine fremtidige muligheder for boligkøb. Hvis du hver måned kan opspare et fast beløb, er du allerede godt på vej.

Vi har gjort det nemt for dig at lave et budget. Download vores budgetskema eller prøv vores budgetberegner for unge studerende, og kom et skridt tættere på dine fremtidsdrømme.