Træk højere boligrenter fra i skat

Træk højere boligrenter fra i skat

Flere hundrede tusinde danskere med et ren­te­til­pas­ning­s­lån vil inden længe opleve, at deres månedlige renteudgift vil stige med typisk 1.000 til 5.000 kr. før skat i kølvandet på ren­testig­nin­ger­ne fra ECB, Nationalbanken og bankerne.

Derfor er det ekstra vigtigt at opdatere forskuds­op­gø­rel­sen hos skat.dk for at kunne trække nogle af de øgede renteudgifter fra i løbet af 2023.

Renter frem for rødvin
De højere renteudgifter giver dig nemlig også et højere rentefradrag, så du betaler mindre i skat hver måned og får udbetalt mere af din løn til din bankkonto. Men vær forberedt på, at de ekstra udbetalte penge skal bruges til renter frem for rødvin…

Du skal opdatere din forskuds­op­gø­rel­se på skat.dk i rubrik 483 (renteudgifter af gæld til re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter) og/eller 481 (renteudgifter til gæld til pen­ge­in­sti­tut­ter/banker). Det er bedst at gøre det hurtigst muligt, så du får glæde af rentefradraget allerede fra årets start og dermed fra første lønudbetaling i 2023.

Du kan også nå det i løbet af 2023. Der er ingen deadline. Det kan ændres hele året, også hvis der skulle opstå ændringer undervejs (fx salg af bolig eller omlægning af lån).

Skulle du helt glemme eller undlade at gøre det, får du stadig gavn af det højere fradrag, men med ca. 1 års forsinkelse på årsopgørelsen ca. 1 år efter.

Sådan finder du dit rentefradrag
Har du et realkreditlån i Totalkredit, så kan du se lånedetaljerne ved at logge på mithjem.dk (Du kan også tilgå mithjem.dk via din netbank under Bolig). Klik ind på tabellen over dit lån. Du skal lægge ét års renteudgifter og bi­drags­ud­gif­ter sammen – og trække KundeKroner fra.

Det skal du gøre for hele året 2023, dvs. 4 kvartaler.
Eksempel for 1 kvartal: Rente 1.500 + Bidrag 3.000 kr. – Kundekroner 500 kr. = 4.000 kr.
Det skal du gange med 4 kvartaler = 16.000 kr. (som skal skrives i rubrik 483 hos skat.dk).

Vær opmærksom på, at det er lånets samlede renteudgifter, du ser på mithjem.dk. Så husk at dele tallet 50/50 med din partner, hvis I er fælles om lånet og dermed om rentefradraget.

Vær også opmærksom på, at du ikke endnu kan se de nye (højere) tal for 2023, hvis du har et F-kort lån, hvor renten først bliver fastsat den 27. december. F-kort renten forventes at blive omtrent firedoblet (fra ca. 0,6 pct. til 2,6 pct.), så 2023-tallene vil være ca. fire gange så store.

For F-kort gælder også det særlige, at renten fastsættes et halvt år ad gangen (frem til 1. juli), hvor den så bliver fastsat på ny.

Eksempel på simpel cirka beregning
Hvis du synes, at ovenstående lyder lidt besværligt, og du gerne hurtigt vil kende cirka størrelsen på dit nye rentefradrag allerede nu, så kan du på skat.dk se på, hvad du betaler i rente nu (i rubrik 483 og/eller 481) - og gange med den faktor (4), som renten ser ud til at blive til næste år:

Hvis du for eksempel har haft en F-kort rente på 0,6 pct. de seneste 6 måneder, og den stiger til ca. 2,4 pct. fra nytår, så er der tale om en firedobling af renteudgiften. Hvis du i 2022 har haft et rentefradrag på 10.000 kr. i rubrik 483 (ved et lån på ca. 2 mio. kr.), så skal du gange med fire, så rentefradraget i 2023 bliver på 40.000 kr., som du kan skrive på din forskuds­op­gø­rel­se i rubrik 483, hvor der før stod 10.000 kr.

Spørg din rådgiver om dit rentefradrag
Hvis du synes, at ovenstående lyder alt for besværligt, så er du også velkommen til at kontakte din rådgiver og spørge, hvilket rentefradrag du skal skrive i din forskuds­op­gø­rel­se på skat.dk

Relaterede artikler