Stigende humør i det tyske erhvervsliv

Erhvervstilliden, målt ved IFO-indekset, stiger til 99,2 i maj fra 96,6 i april

Erhvervslivet hårdere ramt end først antaget

Friske tal fra Tyskland viser, at er­hverv­stil­li­den, målt ved IFO-indekset, stiger til 99,2 i maj fra 96,6 i april – indekset stiger derved for 4 måned i streg. Der var forventet en stigning til 98, hvorfor dagens tal er en positiv overraskelse. IFO-indekset er baseret på en spør­ge­ske­maun­der­sø­gel­se blandt ca. 9.000 tyske virksomheder, og er en god og tidlig indikator for den økonomiske situation.

Dagens tal lover godt for den tyske økonomi, der egentlig startede året rigtig dårligt ud. Den tyske økonomi faldt med 1,8 procent i 1. kvartal. Heldigvis vurderer virksomhederne, at 2. kvartal er kommet meget bedre fra start. Vi er optimistiske på den tyske økonomis vegne, hvor særligt forbrugerne har potentiale til at sætte gang i opsvinget, efter en lang periode, hvor man ikke har kunne bruge penge som normalt.

En tysk økonomi i fremgang er bestemt også glædeligt set med danske øjne. Tyskland er en af vores vigtigste han­dels­part­ne­re, hvor den danske eksport til Tyskland beskæftiger omkring 90.000 danske arbejdspladser. Fremgang i den tyske økonomi vil derfor også smitte af på dansk økonomi.

Ser vi ind i hvad der driver den stigende erhvervstillid, så stiger vurderingen af den nuværende økonomiske situation fra 94,2 til 95,7. Forventningen lød på 95,5, hvorfor vi ender tæt på for­vent­nin­ger­ne. Ser vi på virk­som­he­der­nes vurdering af situationen om 6 måneder stiger denne fra 99,2 til 102,9, mod forventet 101. Også virk­som­he­der­nes forventninger til fremtiden overgår det forventede, og ligger nu på det højeste niveau siden april 2017.

Det tyske erhvervsliv er i hopla, og ser vi mod andre tillidsindeks som PMI-tallene, så har det sidste år været præget af en buldrende industri og presset servicesektor. Sidste uges tal vidnede dog om, at også ser­vi­ce­sek­to­ren oplever bedre tider, da smitte og restriktioner er ved at lempe dens tag i økonomien.

Relaterede artikler