Nyt fald i europæisk erhvervstillid

Tilliden indikerer dog fortsat fremgang i forhold til måneden før.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Nyt fald i europæisk erhvervstillid

Nye tal for eurozonen viser, at er­hverv­stil­li­den daler for tredje måned i træk. PMI-indekset, som netop er offentliggjort, falder til 54,3 i oktober fra 56,2 i september. Der var ventet 55,2 så vi må konstatere, at er­hverv­stil­li­den kommer ud til den skuffende side. Vi skal dog huske på, at værdien fortsat er et godt stykke over 50 og udtrykker fortsat økonomisk fremgang i forhold til måneden før, men altså samtidig at tempoet er gået gevaldigt ned. PMI toppede i juli på plussiden af 60.

PMI er et udtryk for den økonomiske aktivitet givet ved er­hverv­stil­li­den hos ind­købs­che­fer­nes vurdering af den økonomiske situation. En værdi over 50 indikerer økonomisk fremgang i forhold til måneden før, mens en værdi under 50 er en indikation om tilbagegang. Det er dog alene indikationer om den økonomiske aktivitet.

Økonomien er fortsat på vej frem, men det sker i et køligere tempo. Det var forventet, at tempoet ville blive sat ned, men det er kommet en anelse kraftigere og lidt hurtigere end ventet. Et dominerende tema er mærkbare prisstigninger, hvor højere energi- og råvarepriser samt globale flaskehalse sætter sit præg. Men vi må også sige, at faldet i er­hverv­stil­li­den hos særligt frem­stil­lings­virk­som­he­der­ne lidt overraskende kun falder negligerbart. Er­hverv­stil­li­den oplever et større fald i ser­vi­ce­virk­som­he­der­ne, hvor corona fortsat har en iboende påvirkning.

Frem­stil­lings­in­du­stri­en har vist ekstremt stærke takter under store dele af coronakrisen. Her falder er­hverv­stil­li­den kun en lille spids til 58,5 mod 58,6 måneden før, og holder derved et ganske højt niveau. Man kunne have frygtet et klart større fald. Ser­vi­ce­virk­som­he­der­ne til 54,7 fra 56,4 måneden før.

Eurozonens økonomi voksede med 2,1% i 2. kvartal, og meget mere genopretning er landet i 3. kvartal, om end de tal endnu ikke er offentliggjort. Hertil indikerer de nye PMI-tal, at vi går ind i 4. kvartal med fortsat vækst og genopretning. Den europæiske genopretning er vigtigt for de danske eks­port­mu­lig­he­der. Mere end 50% af den danske eksport går til EU og beskæftiger mere end 450.000 danske jobs. Det er vores klare forventning, at dansk eksport kommer til at vinde styrke i takt med, at europæisk økonomi kommer på fode igen.

Relaterede artikler