Nuværende situation bider på tysk økonomi - men lyset forstærkes for enden af tunnelen

Tyskland har et naturligt højt fokus set med danske briller.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Danske virksomheder smider en del af pessimismen fra sig - men der er endnu langt til optimisme og glade dage

Friske tal for tilliden til den tyske økonomi peger på, at den nuværende situation bider fra sig, mens for­vent­nin­ger­ne til fremtiden omvendt er høje. Det viser dagens ZEW-indeks, som består af analytikernes vurdering af den økonomiske situation og kan derfor ses som en indikation på den økonomiske situation.

Vinterens smitte og høje re­strik­tions­ni­veau bider fra sig i den tyske økonomi. Økonomien holdt kun lige akkurat skindet på næsen i 4. kvartal med omtrent 0-vækst, og begyndelsen på 2021 har ligeledes været stram. Men selvom det er hårdt med hårdt på lige nu, så er situationen milevidt fra sidste års massive økonomiske dyk, og samtidig er for­vent­nin­ger­ne til fremtiden både høje og overrasker ganske positivt med dagens tal. Det er lige før, at lyset for enden af tunnelen blænder, og der er virkelig også noget af have det i, hvor særligt vac­ci­neud­rul­nin­gen gør sit store bidrag til optimismen.

For­vent­nin­ger­ne lyder i februar på 71,2, hvilket er en stigning fra januars 61,8. Der var ventet et mindre fald til 59,5, men overrasker altså klart positivt med et betydeligt hop. I efteråret var tallet en anelse højere, og generelt har niveauet for frem­tids­for­vent­nin­ger­ne ligget højt siden dykket i starten af krisen. Vi skal tilbage til midten af 00’erne for at finde tilsvarende høje tale for for­vent­nin­ger­ne. Det skal naturligvis også ses i lyset af den aktuelt trængte situation.

Vurderingen af den aktuelle økonomiske situation lander derimod på -67,2 i februar, som er yderligere et fald fra januars -66,4. Det er en lille skuffelse fra et i forvejen grimt tal. For et års tiden siden lå indekset oppe i -9,5, men oplevede i begyndelsen af coronakrisen et massivt dyk til -93,5. Og selvom pilen siden da overordnet her peget op, så er vurderingen af den nuværende situation aldrig kommet tilbage, hvilket er fuldt forståeligt og forventeligt, da cor­o­na­si­tu­a­tio­nen stadig bider på økonomien. Herudover kom coronakrisen på et skidt tidspunkt for tysk økonomi, som i forvejen kæmpede på kanten af recession. Skruer vi tiden tre år tilbage til 2018 toppede opfattelsen af den aktuelle situation blandt analytikerne for tysk økonomi på mere end +95.

Meget Peger samtidig på, at tyske industri har klaret sig yderst fornuftigt gennem skærene i løbet af vinteren, om end fremgangen er bremset en anelse op på det seneste, og hvor det så primært er ser­vi­ce­virk­som­he­der­ne, som coronakrisen i øjeblikket sparker til. Den dekobling kan vise sig som en fordel, når vi kommer på den anden side, og servicedelen skal hives op fra sølet, som den stærke del af økonomien være med til.

Tyskland har et naturligt højt fokus set med danske briller. Vi er ikke alene geografisk tætte, men Tyskland er samtidig vores største eksportmarked. Så når det gør ondt i Tyskland, smitter smerten også af på Danmark. Eksporten til vores naboer mod syd beskæftiger i omegnen af 115.000 danske jobs, og samtidig vil nedgang i Tyskland holde en samlet europæisk økonomi i snor. Derfor er den nuværende hårde situation bestemt ikke rar, men vi varmer os ved de optimistiske udsigter for fremtiden.

Relaterede artikler