Gode nyheder fra den europæiske økonomi
På trods af økonomisk fremgang, så kunne man godt have ønsket mere.
En frisk vurdering fra de europæiske indkøbschefer viser en økonomi i bedring. Det såkaldte PMI-indeks ligger i april på 53,7, hvor en værdi over 50 indikerer økonomisk fremgang. Erhvervstilliden dækker over en tillid i industrien på 63,3 og en tillid på 50,3 i servicesektoren.
PMI-indekset er et mål for erhvervstilliden, målt ved indkøbschefernes vurdering af den økonomiske situation. En værdi over 50 indikerer fremgang i den økonomiske aktivitet i forhold til måneden før, mens en værdi under 50 indikerer tilbagegang. PMI-indekset er dog kun en indikator, og de store udsving under coronakrisen samt mange værdi tæt på 50, betyder at man skal være varsom med hårde konklusioner ved værdier tæt på 50.
Der var forventet et fald til 52,9, hvorfor dagens tal er en positiv overraskelse. Dagens tal er god nyhed, da vi i 4 ud af de sidste 6 måneder har oplevet økonomisk tilbagegang. Flere steder i Europa slås vi stadig med effekterne af smittespredning, og derfor er det positivt at økonomien trods alt bevæger sig fremad. Dertil bliver lyset for enden af tunnelen stærkere for hver dag. Vaccineudrulningen og genåbning vil sætte fut under økonomien, og det er der behov for.
På trods af økonomisk fremgang, så kunne man godt have ønsket mere. De nyeste prognose fra IMF og OECD viser, at den europæiske økonomi falder bagud i genopretningen sammenlignet med lande som Kina og USA. Bliver det en realitet, hvilket vi også forventer, vil det være en kedelig nyhed set med danske øjne. Mere end halvdelen af vores eksport går til EU, hvilket samlet set beskæftiger omkring 450.000 danske jobs. Derfor ville det være glædeligt, hvis den europæiske økonomi fik mere fart på.
Dagens tal viser også, at det er den tyske økonomi, som driver udviklingen. I Tyskland lyder Erhvervstilliden på 56. I Frankrig lyder erhvervstilliden på 51,7. Når den tyske økonomi klarer sig bedre, så skyldes det blandt andet, at industrien fylder mere i den samlede økonomi end den gør i Frankrig, der har en relativt større servicesektor.
Coronakrisen er på mange måder en atypisk krise. Hvor serviceerhvervene lider under smittespredningen, så har flere dele af industrien faktisk oplevet en stigende efterspørgsel. Den stigende efterspørgsel skyldes blandt andet, at vi ikke har kunne bruge penge på serviceydelser, hvorfor forbrugerne har øget deres vareforbrug i stedet. Det har gavnet industrien, og det skal vi være glade for. Industriens fremgang under krisen vil nemlig være med til at understøtte genopretningen.