Glædelige nyheder fra syd – gode udsigter for den tyske økonomi

Både forventningerne til fremtiden og vurderingen af den nuværende stiger og overrasker positiv.

Ro på konkurserne - men stakket frist

Friske tal fra vores tyske naboer viser, at er­hverv­stil­li­den, målt ved IFO-indekset, stiger til 96,6 i marts fra 92,4 i februar. Det er gode nyheder set med danske øjne, da Tyskland er en af vores vigtigste han­dels­part­ne­re, og tysk eksport beskæftiger mere ned 100.000 danske arbejdspladser.

Der var forventet en stigning til 93,2, hvorfor dagens tal er glædelig overraskelse. IFO-indekset er baseret på en spør­ge­ske­maun­der­sø­gel­se blandt ca. 9000 tyske virksomheder, og er en god og tidlig indikator for den økonomiske situation.

Både for­vent­nin­ger­ne til fremtiden og vurderingen af den nuværende stiger og overrasker positivt. Vurderingen af den nuværende økonomiske situation stiger fra 90,6 til 93, mod forventet 91,3. For­vent­nin­ger­ne til fremtiden stiger fra 94,2 til 100,4, mod forventet 94,2.

På trods af smitte og restriktioner, så er der faktisk kommet flere gode nyheder fra den tyske økonomi denne uge. PMI-indekset viste en massiv fremgang i marts, og zoomer vi ind på industrien, ramte er­hverv­stil­li­den det højeste niveau nogensinde. Industrien har det nemlig godt i øjeblikket, hvor en øget efterspørgsel efter varer sikre rigeligt med ordre. Ser­vi­ce­in­du­stri­en lider så modsat, da forbrugerne ikke har mulighed for at forbruge som de plejer.

Det er træls, at ser­vi­ce­sek­to­ren slås med effekterne af smitten, men det glæder os at industrien oplever fremgang. Det vil nemlig være med til at sikre en hurtigere genopretning af økonomien, når vi står på den anden side. Fortsat fremgang i industrien og vac­ci­neud­rul­ning betyder, at vi forventer en tysk økonomi, som nok skal komme tilbage på sporet. Vi må dog desværre sande, at vækst­be­tin­gel­ser­ne ikke er lige så gode i Europa som f.eks. USA, og derfor vil det tage længere tid at komme tilbage til før krise niveauet.

Relaterede artikler