FED signalerer 3 renteforhøjelser næste år

Den rekordlave rente i USA synger på sidste vers.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Biden kommer til at slås med senatet

Den amerikanske centralbank, FED, afslutter rentemødet med at fastholde renten på rekordlave 0%-0,25%. Der har renten ligget siden marts 2020, hvor centralbanken skruede renten i bund i begyndelsen af coronakrisen.

Centralbanken strammer dog alligevel, eftersom der sættes ekstra fart på til­ba­gerul­nin­gen i opkøbene (tapering). Opkøbene reduceres nu løbende med 30 mia. dollars om måneden mod tidligere 15 mia. Det betyder, at opkøbene allerede ventes afsluttet til marts mod tidligere juni, hvilket også sender de kommende ren­te­for­hø­jel­ser­ne tættere på. I november begyndte den amerikanske centralbank til­ba­gerul­nin­gen i opkøbene, som oprindeligt lød på 120 mia. dollars om måneden, med en løbende reduktion på 15 mia. dollars. Men den hastighed fordobles nu. Med introduktionen af neddroslingen i opkøbene i november sparkede de liv i samtlige rentemøder over det kommende år, og det lever de til fulde op til allerede i dag.

Den rekordlave rente i USA synger på sidste vers. Det er det krystalklare billede efter dagens rentemøde i både handling og signal. Beslutningen om en hurtigere tilbagerulning i opkøbene bringer ren­te­for­hø­jel­ser tættere på, som nu allerede kan komme i første halvår 2022. Samtidig ser flertallet af medlemmerne 3 ren­te­for­hø­jel­ser til næste år og yderligere 3 i 2023.

Dot-plot-diagrammet viser medlemmernes individuelle forventninger til, hvor den ledende rente fra FED er i fremtiden. Her forventer flertallet af medlemmerne således, at renten er hævet tre gange til næste og altså yderligere tre gange i 2023. Før dagens rentemøde var me­di­an­for­vent­nin­gen lige delt mellem én enkelt ren­te­for­hø­jel­se i 2022 eller ej. Så der er tale om noget af en stram­nings­ud­sigt i forhold til tidligere. Dog skal signalet tages med et gran salt, da der er langtfra fælles enighed mellem medlemmerne om rentebanen. Med andre ord er det en splittet centralbank.

Baggrunden for den strammere pengepolitik fra den amerikanske centralbank skyldes ikke mindst, at inflationen er braget i vejret. Desuden sletter centralbanken ordet ”midlertidig” i deres pres­se­med­del­el­se. De seneste tal viser den højeste inflation i USA i 30-40 år alt afhængig af, hvilken opgørelse der ses på. Hertil er amerikansk økonomi kommet stærkt igen ovenpå coronakrisen, og økonomien bevæger sig fortsat frem måned efter måned, hvor beskæftigelsen er steget i samtlige måneder i 2021.

De højere renter smitter også af på de danske renter. Tidligere på året så vi de danske renter løfte sig med baggrund i højere inflation, økonomisk fremgang og udsigt til stramninger fra blandt andet den amerikanske centralbank. Renten på de fastforrentede lån, som er de danske boligejeres favorit, er siden årsskiftet steget fra 0,5% til 1,5% i dag. Og med fremgang i økonomien og udsigten til pengepolitisk stramning kan der være yderligere ren­testig­nin­ger undervejs til de danske boligejere. Meget handler dog om forventningens ”glæde” og er allerede indpriset, men vi forventer, at de danske renter ligger en anelse højere om et år end i dag.

Relaterede artikler