Tilliden til den tyske økonomi får hak i tuden - fremtiden er dog endnu lys
Også forventningerne til fremtiden er på retræte, men her ligger niveauet fortsat ganske pænt.
Nye tal viser, at tilliden til den tyske økonomi lider et nyt knæk ovenpå den seneste smittebølge og runde af nye restriktioner. Det er både vurderingen af den nuværende økonomiske situation samt forventningerne til fremtiden, som ikke alene går tilbage, men også skuffer. Dagens tal kommer fra ZEW-indekset, som består af analytikernes vurdering af den økonomiske situation og kan derfor ses som en indikation på den økonomiske situation. Faldet i tilliden er set med danske briller også skidt, da tilbagegang i tysk økonomi også har potentialet til at påvirke dansk økonomi. Tyskland er fortsat vores største eksportmarked og beskæftiger omkring 115.000 danske jobs. Ender Tyskland i en længerevarende recession, så vil det ikke alene påvirke Danmark direkte gennem eksportudsigterne til Tyskland, men også indirekte, da det vil hive en samlet europæisk økonomi ned.
Vurderingen af den aktuelle økonomiske situation falder i november til 64,3 fra -59,5 i oktober. Her var der ventet et fald til -63,5 og skuffer dermed en spids. Opfattelsen af den nuværende økonomisk situation ligger på et ekstremt lavt niveau, hvor den blev banket i bund i begyndelsen af krisen. I maj bundede den vel at mærke på -93,5 og selvom det er gået op i forbindelse med genopretningen, så er vurderingen fortsat langt under det, som den lå på inden krisen, hvor den lød på -15,7. Hertil kom coronakrisen på et dårlig tidspunkt for den tyske økonomi, som i forvejen kæmpede på grænsen til recession.
Også forventningerne til fremtiden er på retræte, men her ligger niveauet fortsat ganske pænt. Forventningerne falder i november til 39 mod 52,3 i oktober. Det er en mærkbar skuffelse i forhold til det forventede på 44,3. Niveauet ligger dog stadig et godt stykke over, end inden krisen ramte, hvor svingede tæt på omkring de 0.
Det er bitter læsning med tegn på ny tilbagegang i tysk økonomi, men det kommer ikke som verdens største overraskelse med den nye smittebølge og nye runde af restriktioner. Store dele af økonomien er imidlertid drevet af et positivt håb med fortsat høje forventninger og altså ikke den reelle situation, som er tung og drøj. Det sætter dagens tal et meget præcist billede på, hvor vurderingen af den nuværende økonomiske situation fortsat er på finanskriseniveau, mens optimismen omkring fremtiden er den bedste i mere end et halvt årti. På facaden kan det virke dybt paradoksalt, men set i lyset af krisens forhåbentligt korte karakter, så er det som forventet. Håbet og den forsigtige optimisme er i høj grad også fortsat iboende hos mig selv.
Vi forventer, at vi generelt går ind i en tid, hvor de økonomiske nøgletal igen tilter til den svage side. Med andre ord kan vi ikke tillade os at blive overraskede, når nøgletallene for en stund går den gale vej. Vi forventer, at den nye tilbagegang vil være relativt kortvarig, ligesom den første.