Ny runde med nedslående nøgletal fra Tyskland

Der var i forvejen forventet et fald, men faldet er mere markant end forventningen.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Dystert nyt fra vores tyske nabo

Der er netop offentliggjort tal for det tyske IFO-indeks, som er et udtryk for tyske virksomheders vurdering af den økonomiske situation. Dagens tal viser, at den tyske erhvervstillid dykker til 74,3 mod 86,1 måneden før. Er­hverv­stil­li­den er nu lavere end under den finansielle krise. Der var i forvejen forventet et fald, men faldet er mere markant end forventningen. Vi får med dagens tal således en ny runde af nedslående tal for den tyske økonomi.

Vi rammer med dagens tal for den tyske erhvervstillid nogle niveauer, som vi for blot nogle måneder siden ville betegne som urealistiske. Særligt for­vent­nin­ger­ne til de kommende 6 måneder får hug, og det bidrager til bekymringen for tysk og europæisk økonomi over den kommende tid. Det gør ondt i øjnene at observere. Selvom det er en ringe trøst, så er et eneste lille lyspunkt, at vi er blevet en anelse mere hårdhudede overfor de forfærdelige nøgletal, som vi mere eller mindre har vænnet os til. Det samme gælder markederne, som initialt ikke ser ud til at hæfte sig synderligt ved de negative overraskelser i de økonomiske nøgletal.

I går var vi vidne til PMI-tal for både Tyskland såvel som for den samlede eurozone, som viste dystre fald. Dagens tal er således i tråd med gårsdagens, men IFO-tallene er særligt interessante, da det er det, af de tyske tillidsindeks, som dækker flest virksomheder - og flere end i PMI.

Både vurderingen af den nuværende situation såvel som for­vent­nin­ger­ne til de kommende 6 måneder får et ordentlig slag. For­vent­nin­ger­ne til fremtiden dykker til 69,4 mod 79,7 hvilket ikke tidligere er set lavere. Den nuværende situation falder til 79,5 fra 93 i marts.

Mere end 100.000 danske jobs er tilknyttet eksport til Tyskland. Den danske vareeksport til Tyskland udgjorde i 2019 mere end 100 mia. kr. Det svarer til omkring 15% af den samlede eksport af varer. Med store dele af verden lukket ned, forventer vi et massivt fald i eksporten over den kommende periode, som også vil sætte mange danske eksportjobs i risikozonen. Særligt hvis tysk og europæisk økonomi som helhed slår ud i langvarig recession. Dagens tal bekræfter det hårde økonomiske slag i ikke bare Tyskland, men i hele verden. Vi forventer, at dansk økonomi kommer hurtigere ud af starthullerne ovenpå Coronakrisen, som vi endnu betegner som en kortvarig krise. Men de seneste dages forfærdelige tal for er­hverv­stil­li­den øger den udenlandske risikofaktor væsentligt for Danmark. Vi har i Danmark en mindre følsom eksport, men vi bliver til trods for det unægtelig påvirket i et ikke uvæsentligt omfang af en tysk økonomi i dvale. Det vil holde den danske økonomiske genopretning i kort snor.

Relaterede artikler