Den amerikanske industri er presset

Dagens tal falder fra 49,1 til 41,5.

Lidt svagere takter fra industrien

De seneste uger har budt på flere dårlige nyheder fra amerikansk økonomi, og det netop of­fent­lig­gjor­te ISM-indeks fra USA er ingen undtagelse. ISM måler stemningen hos de amerikanske in­du­stri­virk­som­he­der, og en værdi under 50 angiver en tilbagegang i aktiviteten. Dagens tal falder fra 49,1 til 41,5, hvor der var forventet 36, og tallene kommer derved lidt bedre ud end ventet.

Med dagens tal falder indekset til det laveste niveau siden 2009, og dagens fald er det største siden 2008. Det er grum læsning og vidner om hvor hårdt ramt den amerikanske økonomi er. Dagens dårlige tal står desværre ikke alene. Det endelige PMI tal fra den amerikanske industri kom ud på 36,1, og viser derved også et dybt tilbagefald. Dertil har over 30 mio. amerikanere meldt sig ledige de sidste 6 uger, for­bru­ger­til­li­den har taget det største fald i 35 år og BNP faldt med 4,8 procent alene i første kvartal, og andet kvartal ser endnu mere dystert ud.

Ser vi på hvor mange nye ordre de amerikanske in­du­stri­virk­som­he­der har modtaget falder indekset til 27,1 fra 42,2 i sidste måned. At de nye ordrer ligger så lavt, og også en anelse lavere end de forventede 30 er dårligt nyt. Nye ordre er normalt en ledende indikator for den fremtidige stemning, og dette tyder på, at det værste måske ikke er forbi endnu, vi kan dog trøste os med at USA går i gang med en gradvis genåbning her i maj.

Udsigterne for den danske eksport er derved dybt forværrede. USA er Danmarks næststørste handelspartner, og omkring 70.000 danske jobs relaterer sig til den eksport. Selvom den danske eksport til USA i overvejende grad består af medicin, som traditionelt er mindre konjunk­tur­føl­somt, så har de dårlige nyheder fra USA i den grad øget de udenlandske risici. Et gammelt ordsprog tilsiger, at når USA nyser, bliver Europa forkølet - et stort tilbageslag til amerikansk økonomi vil altså nemt kunne påvirke mange andre lande, hvis det udvikler sig yderligere.

Er vores store sam­han­dels­part­ne­re længere tid om at få økonomierne tilbage i omdrejninger, vil det være med til at holde væksten herhjemme i stampe. Vi har i Danmark en mindre følsom eksport, men vi vil unægtelig blive påvirket i et ikke uvæsentligt omfang hvis krisen fortsætter i vores sam­han­delslan­de.

Relaterede artikler