Den amerikanske centralbank holder fast i 0%-rente ... og der bliver den i lang tid
Helt som ventet toner FED rent flag og vil fortsat vise sig som en stor støtte i en svær økonomisk tid.
Den amerikanske centralbank, FED, har netop afsluttet rentemøde, og det endte helt som ventet uden større pengepolitiske ændringer. Den ledende rente blev fastholdt på 0%-0,25%, mens man fortsætter opkøbende ufortrødent med mindst samme hastighed som den nuværende.
Helt som ventet toner FED rent flag og vil fortsat vise sig som en stor støtte i en svær økonomisk tid. De gentager budskabet om, at de er villige til at tage alle redskaber i brug efter behov. Med Powells handlekraft bør der ikke være tvivl om, at vi kommer til at se mere til FED, hvis vinden igen og for alvor begynder at blæse den forkerte vej. Allerede fra coronakrisens begyndelse var centralbanken hurtige på aftrækkeren med en stribe af tiltag, som bidrog til fornyet markedsoptimisme og mere ro på markederne. Blandt andet blev renten sænket til 0% og den 0%-rentepolitik kommer vi til at være vidne til i en rum tid endnu.
Centralbanken pointerer ligesom til junis møde, at det er hensigten at fastholde renten på det nuværende lave niveau, indtil man er overbevist om, at økonomien har rystet den aktuelle situation af sig og er tilbage på sporet med at opnå maksimum beskæftigelse og prisstabilitet. Og både maksimum beskæftigelse og prisstabilitet er skudt et godt stykke ud i fremtiden. Den amerikanske centralbank skød for alvor ballet i gang i kampen mod Corona i begyndelsen af marts, hvor man sænkede renten med 0,50%point, som var første renteændring udenfor et ordinært rentemøde siden finanskrisen. Siden fulgte yderligere en rentesænkning, som var dobbelt så stor, udmelding om ubegrænsede opkøb, et øget omfang af værdipapirer, samt likviditets- og kreditfacilitering. Det har altsammen bidraget til mere ro på markederne og den efterfølgende start på genopretningen.
Ligesom i resten af verden er amerikansk økonomi ramt af et enormt tilbageslag af coronakrisen, som har sendt arbejdsløsheden op i aktuelt mere end 11%. For blot et halvt års tid siden kunne amerikanerne bryste sig af den laveste arbejdsløshed i 50 år. Siden det store økonomiske hug i begyndelsen af krisen er amerikansk økonomi kommet fornuftigt ud af starthullerne. Således har beskæftigelsen igen bevæget sig fremad i maj og juni, mens også tillidsindikatorerne viser bedre takter. Men bedst som en del af tågen er lettet, så har ny tåge lagt sig ind over den amerikanske økonomi. Genopretningen ser ud til at være sat på pause i takt med fornyet smittespredning og stedvis nedlukning i løbet af juni. Herunder er det ugentlige antal ledighedstilmeldinger fortsat enormt høje, hvor der ventes et nyt højt tal imorgen.
FED står i en svær balancegang, da man aktuelt står i en omtåget tilværelse. Og de seneste uger har kun gjort tågen tungere. Vi forventer derfor, at man vil se tiden mere an, men omvendt heller ikke tøve, hvis behovet skulle opstå. I den aktuelle situation er det en kunst at fremføre bløde budskaber og overbevise markederne om, at man fortsat vil være en tro støtte, men uden reelt at ændre på noget. Hertil venter alle endnu på resultatet af den næste hjælpepakke fra politisk side. Parløbet mellem pengepolitik og finanspolitik er i høj grad en afgørende magtfaktor i bekæmpelsen af de negative effekter fra coronakrisen samt den efterfølgende genopretning.
Med danske øjne har udviklingen i den amerikanske økonomi fået større direkte interesse de senere år, hvor USA tenderer til at være vores største samhandelspartner. En formildende omstændighed er dog, at det især er eksport af medicin, som er steget, hvilken er mindre følsom for uro. Samtidig har den amerikanske økonomi og centralbank, også et massivt potentiale for de finansielle markeder, herunder også de lange danske boligrenter gennem de forbundne kar på de finansielle markeder.