Coronakrisen kommer på et dårligt tidspunkt for den tyske økonomi

Indeksene har taget elevatoren ned, og ser nu ud til, at tage trappen op.

Decemberhop i industriproduktion afslutter stærkt 2019

Nye tal viser for IFO-indekset, der er et udtryk for de tyske virk­som­he­der­nes vurdering af den økonomiske situation, viser at indeksene har taget elevatoren ned, og ser nu ud til, at tage trappen op. Det samlede indeks stiger fra 74,3 i april til 79,5 i maj, og ligger derved stadig på de niveauer vi så under finanskrisen.

Indekset for den nuværende økonomiske situation falder fra 79,5 til 78,9 og er derfor i store træk uforandrede. For­vent­nin­ger­ne til fremtiden stiger fra 69,4 til 80,1 og det giver en grobund for optimisme. Stigningen skyldes blandt andet, at man også i den tyske økonomi er begyndt på genåbningen der giver mange virksomheder mulighed for at få lidt gang i deres forretninger.

Coronakrisen har ramt den tyske økonomi på et dårligt tidspunkt. Den tyske industri vaklede i forvejen, og den tyske vækst stod mere eller mindre stille igennem sidste år. Her til morges kom der detaljerede BNP-tal for den tyske økonomi, og de viste et fald på 2,2 procent i første kvartal. Faldet i den tyske vækst var primært drevet af pri­vat­for­bru­get og eksporten, og det er netop noget de tyske virksomheder kan mærke. Den dårlige tyske vækst bliver kun dårligere af, at væksten også var negativ i 4. kvartal af sidste år, da det vidner om, at den tyske økonomi ikke stod særlig stærkt op til coronaens indtog.

Væk­st­ud­sig­ter­ne er bestemt usikre hos vores tyske nabo, og det skaber også en vis bekymring, når vi kigger mod vores egne græsmarker. Tyskland er vores største handelspartner, og omkring 110.000 danske jobs er relateret til den tyske eksport. Det risikerer at medføre manglende af­sæt­nings­mu­lig­he­der for den danske eksport, men vi kan glæde os over, at vi generelt har en mindre konjunk­tur­føl­som eksport. Er Tyskland og vores andre store han­dels­part­ne­re længere om genopretningen end forventet, vil det unægtelig påvirke den danske eksport, og være med til at holde den danske vækst i kort snor. Vi dog optimistiske og regner med, at krisen bliver relativt kortvarig. Dertil kan vi glæde os over, at den danske økonomi i kontrast til den tyske økonomi stod bom stærkt op til coronaes indtog.

Relaterede artikler