Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Ledige stillinger falder for andet kvartal i træk

Ledige stillinger falder for andet kvartal i træk

24. februar 2023
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 63.140 ledige stillinger i 4. kvartal, når vi tager højde for normale sæsonudsving i den private sektor herhjemme. Det er 2.654 færre end i 3. kvartal, og samlet for de to kvartaler er der ca. 6.000 færre ledige stillinger.

Arbejdsmarkedet viser stærke takter i en urolig tid. Godt nok drosler tempoet stille og roligt ned, hvor antallet af ledige stillinger falder for andet kvartal i træk, men niveauet er fortsat højt. Beskæftigelsen fortsætter også med at slå rekorder, så trods lavere fart på arbejdsmarkedet, så er der efterspørgsel efter arbejdskraft.

Tager vi de lidt længere briller på, så er efterspørgslen efter arbejdskraft faldet gennem det meste af 2022. Det betyder, at der i 4. kvartal er ca. 0,3% færre ledige stillinger end i samme kvartal sidste år. Det seneste års fald i stillingsopslagene siger dog mest af alt noget om den høje hastighed på arbejdsmarkedet i den første del af 2022, hvor antallet af ledige stillinger slog rekord i 2. kvartal.

I januar steg ledigheden med 300 personer. Det betyder, at ledigheden er steget i tre måneder med samlet omkring 4.000 personer. Der venter en mere udfordrende tid for arbejdsmarkedet på ryggen af massiv inflation, faldende købekraft hos forbrugerne og kraftige rentestigninger. Det resulterer i et mindre behov for arbejdskraft. Reaktionen på arbejdsmarkedet sker typisk med en forsinkelse, og vi forventer et 2023 med færre nye stillingsopslag, lavere beskæftigelse og stigende ledighed.