Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Erhvervstilliden stiger en smule

Erhvervstilliden stiger en smule

24. januar 2023
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at erhvervstilliden stiger til 87 i januar fra 85,7 i december. Stigningen er dog utrolig begrænset i sig selv.

I en historisk sammenligning ligger erhvervstilliden til den meget lave side. Den er i nyere tid stort set kun målt lavere under finanskrisen og coronakrisen. Erhvervstilliden slog toprekord så sent som i oktober 2021, men er siden faldet kraftigt.

Der er kommet lidt ro på erhvervstilliden, som har bevæget sig sidelæns de seneste tre måneder. Lidt af omkostningspresset er stilnet af for virksomhederne. Samtidig har usikkerheden om de økonomiske udsigter mere haft karakter af status quo end eskalering. Erhvervstilliden ligger dog stadig enormt skidt til i en historisk sammenligning. Så det er bestemt ikke sådan, at man sidder tilbage og er ovenud begejstret efter de nye tal trods den lille stigning og overordnet set sidelæns bevægelse. Erhvervstilliden varsler på mange måder en udfordrende tid forude.

Producentpriserne er steget mere end 10% i forhold til for et år siden. Den er isoleret set en stor stigning, men for bare et halvt år siden lød den årlige stigning i producentpriserne på vanvittige 37%. Så på den måde er omkostningspresset dybest set stilnet af efter en periode, hvor det måned for måned blev væsentligt dyrere at være virksomhed.

Der er en lille fremgang at spore indenfor næsten alle brancher. Mest i detailhandlen og herefter i industrien og serviceerhvervene. Byggeriet ligger uændret. Generelt ligger tilliden dog skidt til indenfor alle erhverv.

Virksomhedernes forventning til fremtiden ser en smule bedre ud, om end den ikke er ligefrem positiv. Det gælder for alle erhvervene med den bedre tendens indenfor forventningsdelen. Men gode er de ikke, og der venter en udfordrende tid for produktion og omsætning hos virksomhederne.