Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Rekordfå langtidsledige

Rekordfå langtidsledige

31. august 2022
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at der i juli var registreret 13.455 langtidsledige personer i Danmark. Det er det laveste antal langtidsledige nogensinde målt. Statistikken går tilbage til 2007. Langtidsledige er defineret ved, at man har været ledig i mindst 80% af tiden indenfor de seneste 12 måneder.

Antallet af langtidsledige faldt med mere end 3.200 personer i juli. Det er 15. måned i træk med fald i langtidsledige personer, når vi tager højde for sæson. I den periode er langtidsledigheden dykket med 29.000 personer, efter den var oppe over 42.000 i foråret sidste år.

Det er helt utrolig glædeligt, at køen med langtidsledige bliver ved med at svinde ind. Det betyder kort og godt, at mange af dem, som er længst væk fra arbejdsmarkedet, kommer ind på arbejdsmarkedet. Det er godt for den enkelte, som i en længere periode har været væk fra arbejdsmarkedet, og godt for dansk økonomi, som i en længere periode har været præget af pres på arbejdsmarkedet med meldinger om mangel på arbejdskraft.

Faldet i langtidsledigheden sker i forlængelse af, at beskæftigelsen i Danmark er tordnet i vejret. Beskæftigelsen er steget 17 måneder i træk, hvor den er gået frem næsten 200.000 personer i den periode. Den overordnede ledighed er omvendt steget de seneste tre måneder. Noget men langt fra hele stigningen er drevet af, at ukrainere melder sig på det danske arbejdsmarked, hvor visse ender direkte i ledighedsstatistikken til at begynde med.

Dansk økonomi står dog overfor en anden virkelighed nu. Prisstigninger bider på forbrugernes pengepunge, og samtidig er usikkerheden for fremtiden skruet gevaldigt i vejret. Det kan også ramme arbejdsmarkedet. ,Vi forventer, at beskæftigelsesfremgangen kommer til at dampe kraftigt af. Hertil vil de kraftige fald i langtidsledigheden også bremse op og risikerer at stige for en periode.