Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Rekordmange ledige stillinger

Rekordmange ledige stillinger

8. december 2021
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 3. kvartal var 59.500 ledige stillinger i den private sektor i Danmark, når der tages højde for sæson. Det er højeste nogensinde målt i statistikkens mere end 10-årige historie.

Antallet af ledige stillinger steg 6.200 i 3. kvartal i forhold til 2. kvartal, hvilket svarer til en stigning på knap 12%. Sammenligner vi med for et år siden, så er antallet af ledige stillinger steget med næsten 28.000 svarende til en årlig stigning på abnorme 87%.

Ved første øjekast virker det som et rigtig godt tidspunkt at komme i job eller skifte job, hvis man er på udkig efter noget nyt. Stillingerne hober sig op på jobmarkedet, hvor der ikke tidligere er målt et så stort antal ledige stillinger i den private sektor. Vi ser da også, at flere kommer i arbejde, og at færre er tilmeldt ledighed. Det er en god tid for dansk økonomi, hvilket er med til at få flere i arbejde.

Ophobningen af ledige stillinger sker i forlængelse af, at ledigheden er gået under 90.000, hvilket er det laveste antal af ledige til rådighed for arbejdsmarkedet siden 2008. Og samtidig er efterspørgslen efter arbejdskraft er intakt og tårnhøj. Det er vores klare forventning, at den intakte arbejdskraftefterspørgsel over den kommende tid vil bidrage til, at ledighedskøen vil skrumpe yderligere.

Bagsiden af medaljen er dog, at en ikke uvæsentlig del af virksomhederne melder om mangel på arbejdskraft. I serviceerhvervene stiger manglen på arbejdskraft samtidig til 37% mod 34% for en måned siden. I februar var det 12%. I byggeriet melder 42% af virksomhederne i november om mangel på arbejdskraft, mens det er 38% i industrien og 37% i serviceerhvervene.

Nye beskæftigelsesrekorder er under opsejling. Tempoet er enormt højt på det danske jobmarked, hvor beskæftigelsen har slået ny rekord i 2021, og nyere tal indikerer, at der kan være nye rekorder i sigte. Skeler vi til dagsfriske tal fra Jobindex, så slog jobmarkedet ny rekord i nye stillingsopslag i november. Her blev der slået 33.700 nye stillinger op. Det topper dermed den hidtidige rekord fra november 2007, som indtil i dag har siddet på tronen med flest jobannoncer med 33.000.