Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Forbrugertilliden fortsætter nedturen i november

Forbrugertilliden fortsætter nedturen i november

22. november 2021
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugertilliden falder tilbage til -2,0 fra 3,3 i oktober. Nedgangen i oktober fortsætter altså ind i november, hvor faldene kommer ovenpå kraftig fremgang i forbrugertilliden i månederne forinden. Vi skal dog ikke mange måneder tilbage for at finde tilsvarende niveauer, hvor forbrugertilliden i krisens indledning var nede at vende på -12. 

Forbrugerne har ovenpå genåbningen været i strålende humør. De seneste par måneder har dog budt på malurt i bægeret, hvor humøret er faldet tilbage og meget tyder på, at de stigende energipriser sætter sig i humøret hos danskerne. Det kan man sådan set godt forstå, når vi ved, at priserne er steget ganske kraftigt på både strøm, naturgas og brændstof. Vi skal dog huske på, at forbrugertilliden, og dermed danskernes humør, ikke er trykket i helt i bund, hvor vi med dagens tal er tilbage på forårets niveau.

Meget tyder på, at det er de stigende energipriser, som sætter sig i forbrugertilliden. Og det er da også med god grund, for holder de høje energipriser vinteren over, så vil mange familiers budgetter blive belastet med ekstra udgifter.

Ser vi fremad, så kan vi godt tillade os at bevare noget optimisme på trods af de seneste par måneders fald i forbrugertilliden. For helt grundlæggende, så har dansk økonomi det godt, beskæftigelsen er rekordhøj og ledigheden er trykket i bund. I tillæg har danskerne mere end 1 billion kroner stående på helt almindelige bankkonti, som danskerne samtidig ikke er blege for at gå ud at bruge af.