Ro på Nationalbankens interventioner

Det er nu på 16. måned uden intervention. Det er den længste periode i omtrent 6 år.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Nationalbanken viser, at Nationalbanken ikke intervenerede i va­luta­mar­ke­der­ne i juni. Det betyder, at Nationalbanken ikke har interveneret i 16 måneder. Vi skal tiltage til januar 2023, sidste gang Nationalbanken påvirkede kronekursen med interventioner. In­ter­ven­tio­ner­ne består i at sælge eller købe danske kroner mod at købe eller sælge udenlandsk valuta for at påvirke kronekursen.

Der er ro på in­ter­ven­tio­ner­ne hos Nationalbanken. Det er nu på 16. måned uden intervention. Det er den længste periode i omtrent 6 år, at Nationalbanken har ladet in­ter­ven­tions­hand­sker­ne ligge i skuffen. Der er simpelthen styr på kronen, og Nationalbanken ser absolut ingen anledning til at påvirke kronekursen med interventioner.

Kronen ligger stabilt og tæt på paritet. Kronen ligger i øjeblikket med en kurs på 7,4584 overfor euroen, hvor pariteten er 7,46038.

Ro på in­ter­ven­tio­ner­ne betyder dog langt fra, at Nationalbanken ikke har været i arbejdstøjet i perioden. Så sent som i juni sænkede Nationalbanken renten og fulgte dermed i fodsporene på ECBs rentesænkning. Hvis ikke de gjorde det, ville det resultere i et opadgående pres på kronen. Og i 2022 og 2023 var vi vidne til en lang række af ren­te­for­hø­jel­ser fra både ECB og Nationalbanken. Det betyder, at Nationalbanken er gået fra en ind­skuds­be­vis­ren­te på -0,60% til 3,35% i dag.

Relaterede artikler