Rekord i pensionsindbetaling

Danskerne indsatte mere end 150 mia. kr. på en pensionsopsparing sidste år.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Friske tal fra Forsikring og Pension viser, at danskerne i 2023 satte 152 mia. kr. ind på en pen­sions­op­spa­ring. Det er næsten 5 mia. kr. højere end i 2022 svarende til en fremgang på 3,3%. Det er samtidig det højeste beløb i statistikkens historie, som går tilbage til 2002.

Danskerne indsatte mere end 150 mia. kr. på en pen­sions­op­spa­ring sidste år. Det er rekordhøjt. I løbet af 2023 kom der flere end 30.000 i arbejde, mens lønningerne steg med højeste hast i årevis. Det bidrager alt sammen til at løfte de samlede pen­sions­ind­be­ta­lin­ger til nye højder.

At danskernes pen­sions­ind­be­ta­lin­ger stiger år efter år, er på sin vis ikke nyt, da de seneste mange år har budt på fremgang i ind­be­ta­lin­ger­ne. Danskernes pen­sions­ind­be­ta­lin­ger bliver i overvejende grad udregnet som en procentdel af lønnen, og derfor giver det god mening, at pen­sions­ind­be­ta­lin­ger­ne stiger i takt med, at lønningerne peger opad, og der er kommet flere i beskæftigelse.

Vi har endnu ikke fået tal for pen­sions­for­mu­er­ne i 2023. Men meget tyder på, at 2023 bød på en stigning i pen­sions­for­mu­er­ne. Forsikring- og pen­sions­sek­to­ren hentede i hvert fald et afkast på 337 mia. kr. sidste år, mens danskerne altså selv spædede 152 mia. kr. til i indbetalinger. I tillæg kom der 31.000 flere i arbejde, og lønningerne pegede pænt op. I 2022 var der omvendt tilbagegang til danskernes pensionsformue på 626 mia. kr., som skyldtes læsterlige klø til de finansielle markeder.

Ser vi mod 2024, så forventer vi, at pen­sions­ind­be­ta­lin­ger­ne kan fortsætte opad. Løn­stig­nin­ger­ne befinder sig på det højeste i mere end 30 år, da lønningerne steg 5,3% i 1. kvartal ifølge tal fra Dansk Ar­bejds­gi­ver­for­e­ning, og det vil i sig selv øge pen­sions­ind­be­ta­lin­ger­ne.

Relaterede artikler