Nye stillingsopslag holder højt niveau

Der bliver i dag slået lidt flere stillinger op end før corona. Så selvom økonomien er i tilbagegang med skrumpende BNP, så er arbejdsmarkedet langt fra gået i stå.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Friske tal fra Jobindsats viser, at der blev slået 27.275 nye stillinger op i januar. Det er 34% flere end i december. Når vi tager højde for sæson, er der tale om et stort set uændret antal stil­lings­op­slag. Sammenligner vi med tiden før corona, bliver der fortsat slået omkring 10% flere stillinger op.

Nye stil­lings­op­slag holder højt niveau. Der bliver i dag slået lidt flere stillinger op end før corona. Så selvom økonomien aktuelt er i tilbagegang med skrumpende BNP, så er ar­bejds­mar­ke­det langt fra gået i stå. Der er fortsat pæn efterspørgsel på arbejdskraft fra virksomhederne, mens beskæftigelsen slår rekord på rekord. 

Beskæftigelsen er aktuelt rekordhøj med mere end 3 mio. lønmodtagere i arbejde. Dog ser vi en ledighed som stædigt stiger måned for måned, men stigningen er alene afdæmpet, og der er grundlæggende få ledige personer i Danmark.

De seneste år har budt på en ekstremt høj efterspørgsel på arbejdskraft. I slutningen af 2021 toppede antallet af nye månedlige jobopslag på mere end 35.000. Siden da er der kommet lidt mere ro på.

Dansk økonomi er i recession, og ar­bejds­mar­ke­det reagerer typisk med en forsinkelse. Derfor forventer vi også en sværere tid for ar­bejds­mar­ke­det. Det kan betyde færre jobopslag, faldende beskæftigelse og fortsat stigende ledighed. Imidlertid er der foreløbigt meget der peger på en blød landing, og det er også vores hovedscenarie.

Relaterede artikler