Lønstigningerne er de højeste i 15 år

Med de højeste lønstigninger i 15 år oplever mange danskerne igen fremgang i reallønnen.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Dansk Ar­bejds­gi­ver­for­e­ning viser, at lønningerne steg 4,9% i 4. kvartal i forhold til samme kvartal sidste år. Det er højere end lyntallene i første opgørelse, som først lød på 4,8%. Løn­stig­nin­ger­ne er på det højeste i 15 år. For et år siden lød løn­stig­nin­ger­ne på 3,6%.

Lønningerne har ramt højeste fart i 15 år. Vi må sige, at høj fart på ar­bejds­mar­ke­det med rekordhøj beskæftigelse og overenskomst­for­hand­lin­ger slår igennem på lønvæksten.

Med de højeste lønstigninger i 15 år oplever mange danskerne igen fremgang i reallønnen. Og faktisk ganske betydeligt, eftersom inflationen samtidig er faldet til noget nær 1%. Ser vi på 4. kvartal isoleret set, så lyder re­al­løns­frem­gan­gen på mere end 4%. Det er historisk set ret højt. Det er bestemt positivt, at danskerne igen oplever fremgang i reallønnen efter nogle massive slag til købekraften under den høje inflation i 2022.

For­bru­ger­pri­ser­ne i 4. kvartal var 0,5% højere end samme kvartal året før. Og med gennemsnitlige lønstigninger på 4,9% betyder det, at lønningerne bevæger sig mærkbart hurtigere end inflationen. Danskerne oplevede i perioden 2015-2021 en stigning i reallønnen på omkring 1%-2% om året.

I 2022 blev danskernes realløn ef­ter­tryk­ke­ligt banket adskillige år tilbage. Det skete som følge af, at inflationen ramte det højeste i 40 år på mere end 10%, og det kunne lønstigninger på omkring 3,5% ikke hamle op med. Faldet i reallønnen er ikke hverdagskost for danskerne. I de 10 år, som lå forud for reallønsfaldet, har danskerne som helhed oplevet, at lønnen er steget hurtigere end priserne, og man dermed kom længere for de tjente penge.

Relaterede artikler