Lille stigning i antallet af ledige stillinger

Arbejdsmarkedet viser sig fortsat ganske fornuftigt, hvor efterspørgslen efter arbejdskraft holder et pænt niveau.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 1. kvartal var 51.200 ledige stillinger i den private sektor i Danmark, når der tages højde for sæson. Det er 1.400 flere end i 4. kvartal sidste år.

Det er første gang, at antallet af ledige stillinger kvartalsvist peger en smule op siden 2022, efter antallet er faldet seks kvartaler i træk. Antallet af ledige stillinger toppede i 2. kvartal 2022 med næsten 70.000.

Jobsøgende danskere fik igen lidt flere stillinger at vælge mellem. Ar­bejds­mar­ke­det viser sig fortsat ganske fornuftigt, hvor efterspørgslen efter arbejdskraft holder et pænt niveau. Og det til trods for de seneste års fald i antallet af ledige stillinger, som mest af alt siger noget om den abnormt høje fart ud af corona. Beskæftigelsen slår rekord på rekord, ledigheden står stille, og efterspørgslen på arbejdskraft stiger altså en smule igen. Alt peger i retning af en blød landing for dansk økonomi.

Beskæftigelsen fortsætter stimen med nye rekorder efter endnu en stigning i marts. I første kvartal af 2024 er der kommet næsten 11.000 flere personer i arbejde. Der er nu i alt 3.016.400 lønmodtagere i arbejde. Dertil viser de seneste ledighedstal, at ledigheden har været mere eller mindre uændret i årets første fire måneder efter halvandet års svagt stigende ledighed.

Mere friske tal fra jobindsats viser, at antallet af ledige stillinger er fortsat opad i april. Sammenlignet med tiden før corona er der i dag omkring 20% flere nye stillinger at vælge mellem for de jobsøgende danskere. Alt i alt vidner det om et arbejdsmarked, som står utrolig stærkt.

Relaterede artikler