Kommentar til Økonomisk Redegørelse

Regeringen næsten fordobler forventningerne til væksten i dansk økonomi. Det er ret voldsomt.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Regeringen har netop offentliggjort Økonomisk Redegørelse med ny prognose for økonomien. Regeringen skruer op for for­vent­nin­ger­ne til dansk økonomi og venter nu vækst på 2,7% i 2024 mod tidligere 1,4%. Samtidig skrues for­vent­nin­ger­ne til væksten i 2025 op til 1,8% fra 1,0%.

Regeringen næsten fordobler for­vent­nin­ger­ne til væksten i dansk økonomi. Det er ret voldsomt. Men det er også fuldt berettiget, og Regeringens vækst­for­vent­nin­ger er bestemt realistiske. Vi forventer faktisk selv en tand højere vækst end det, som Regeringen lægger op til i dag. Men vi er tæt på.

Dansk økonomi viser pæne takter med fortsatte rekorder i beskæftigelsen, mens forbrugernes købekraft igen er for opadgående. Det giver grobund for et øget privatforbrug, som står for næsten halvdelen af aktiviteten i dansk økonomi. Samtidig blev 2023 afsluttet på så stærk vis, at det påvirker væksten positivt i 2024. Det er derfor også en del af forklaringen på den ret kraftige opjustering i Regeringens forventninger.

Pri­vat­for­bru­get viser igen fornuftige takter og er vokset gennem samtlige kvartaler i 2023. Vi ser i lighed med Regeringen det stigende privatforbrug fortsætte ind i 2024. Løn­stig­nin­ger­ne har været på det højeste i mere end 30 år, og beskæftigelsen fortsætter med at vokse. Alene i de to første måneder af 2024 er der kommet omkring 10.000 flere personer i arbejde i Danmark. Det er understøttende for pri­vat­for­bru­get.

Ar­bejds­mar­ke­det har imponeret længe. Regeringen opjusterer også for­vent­nin­ger­ne til beskæftigelsen betydeligt. I 2024 forventes beskæftigelsen af være løftet med 13.000 personer i 2024 - her var forventningen tidligere et fald på 9.000. Først i 2025 ventes beskæftigelsen i gennemsnit at være faldet, hvor forventningen er et fald på 18.000.

Den bløde landing for dansk økonomi ser ud til at blive meget blød endda. Det peger Regeringens nye prognose på, og den er vi i hele træskolængder enige i. Der er imidlertid fortsat risici for økonomi. Den europæiske økonomi har været trængt over en længere periode, og mere end 50% af den danske eksport går til EU. Eksporten har også været påvirket i den første del af 2024. Det går dog bedre for den europæiske økonomi igen, men den økonomiske virkelig er fortsat skrøbelig. Hertil har inflationen vist sig som mere stædig, og det har også udskudt de første ren­te­ned­sæt­tel­ser. Såfremt inflationen tager til i fart igen, som ikke er dybt usandsynligt, så skal vi igen spejde længere for at se faldende renter.

Relaterede artikler