Kæmpe fald i eksporten i januar

Det kraftige fald kommer ovenpå måneder med pæne stigninger. Eksporten er alene sendt tilbage til, hvor den befandt sig i efteråret.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmark eksporterede for 160 mia. kr. i januar. Det er et fald på -7% i forhold til december. Det er første gang i fem måneder, at eksporten falder. Den formåede at vokse knap 10% gennem de foregående fire måneder.

Den danske eksport kom forfærdeligt ud af startblokken i 2024. Faktisk er det her det største månedlige fald i næsten 4 år. Tilbagegangen ses både for varer og tjenester, så den er ganske bred.

Vi skal dog også huske på, at eksporttallene kan svinge meget fra måned til måned. Så der er ingen grund til at ligge søvnløs over dagens tal. Det kraftige fald kommer ovenpå måneder med pæne stigninger. Eksporten er alene sendt tilbage til, hvor den befandt sig i efteråret. Så ro på. Eksporten og dagens tal drager stor opmærksomhed, hvor dansk eksport beskæftiger op mod 1 mio. danske arbejdspladser.

Den danske eksport klarer sig pænt, når vi ser udover januars tal alene. Særligt i lyset af vækstafmatning i flere af vores nære sam­han­delslan­de som følge af høj inflation, ren­testig­nin­ger og økonomisk usikkerhed. Det har ikke for alvor formået at stikke en kæp i hjulet på dansk eksport, og det ændrer det isolerede månedlige fald i januar i vores optik ikke på. Såfremt faldende fortsætter bør vi dog kraftigt skærpe opmærksomheden på det, men der er vi ikke endnu. Vores eksport mindre konjunk­tur­føl­somt med et stort fokus på medicin. Så vi forholder os egentlig nogenlunde optimistiske på dansk eksports vegne.

Relaterede artikler