Inflationen stiger for 3. måned i træk

For tredje måned i træk stiger inflationen. Men inflationen er hamrende lav, og for femte måned i træk er den under 2%. Det er med til at øge danskernes købekraft.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Inflationen stiger til 1,2% i januar fra 0,7% i december. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er tredje måned i træk, at inflationen stiger, efter den var nede og ramme 0,1% i oktober. Inflationen toppede på over 10% i 2022.

For tredje måned i træk stiger inflationen. Men inflationen er hamrende lav, efter den for godt et år siden var hamrende høj. Pris­stig­nin­ger­ne i januar var ikke mindst drevet af energi og fødevarer, og ser vi bort fra netop de ting og ser på ker­ne­in­f­la­tio­nen, så faldt ker­ne­in­f­la­tio­nen i januar. Så der er absolut intet at gå i panik over i dagens stigende inflationstal.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som ser bort fra udsvingene i energi og ikke-forarbejdede fødevarer, faldt i januar til 2,5% fra 2,6% i december.

Det generelle billede, at der er kommet meget mere styr på inflationen trods den lille ny stigning. For femte måned i træk er den under 2%, og det er noget, som kan mærkes hos danskerne - på den gode måde. Lønningerne er steget eller har udsigt til at stige mærkbart. Med den lave inflation er det med til at øge danskernes købekraft. Det er dybt kærkomment efter danskerne oplevede et massivt hug til købekraften med den tårnhøje inflation for et års tid siden.

Vi forventer, at inflationen vil stige gennem 2024 og ende på i omegnen af 2,5%-3%. Løn­stig­nin­ger­ne er i øjeblikket de kraftigste i 15 år, og det vil give et pres opad på inflationen. Samtidig har vi også set fragtraterne løfte sig mærkbart med uroen i Det Røde Hav, og det kan smitte af gennem højere priser til danskerne.

Relaterede artikler