Højeste lønstigninger i mindst 30 år

Det er nu tredje kvartal i træk, at de årlige lønstigninger ligger omkring 5%.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nye tal fra Dansk Ar­bejds­gi­ver­for­e­ning viser, at lønningerne steg 5,3% i 1. kvartal i forhold til samme kvartal sidste år. Det er ny rekord i statistikkens levetid, som går tilbage til 1995. I 4. kvartal lød løn­stig­nin­ger­ne på 4,8%, mens de lød på 4,9% i 3. kvartal.

Løn­stig­nin­ger­ne befinder sig på sit højeste i mindst 30 år. Det er nu tredje kvartal i træk, at de årlige lønstigninger ligger omkring 5%. Et stærkt arbejdsmarked med rekordhøj beskæftigelse krydret med overenskomst­for­hand­lin­ger har sat fut i danskernes lønninger. Samtidig ser vi, at inflationen damper gevaldigt af, og er med til igen at skubbe gang i danskernes reallønninger. Det er enormt positivt, at reallønnen igen er i fremgang efter et par magre år.

For­bru­ger­pri­ser­ne i 1. kvartal var 1,2% højere end samme kvartal året før, hvis vi antager uændrede priser i marts. Med gennemsnitlige lønstigninger på 5,3% betyder det, at lønningerne bevæger sig mærkbart hurtigere end inflationen og det giver re­al­løns­frem­gang for tredje kvartal i træk. Danskerne oplevede i perioden 2015-2021 en stigning i reallønnen på omkring 1%-2% om året, og man kom dermed længere for de tjente penge.

I 2022 blev danskernes realløn ef­ter­tryk­ke­ligt banket adskillige år tilbage. Det skete som følge af, at inflationen ramte det højeste i 40 år på mere end 10%, og det kunne lønstigninger på omkring 3,5% ikke hamle op med.               

Der er ro på situationen i den danske økonomi. Inflationen befinder sig lavt, fø­de­va­re­pri­ser­ne er faldet lidt tilbage og beskæftigelsen er rekordhøj. Og vi ser altså igen en realløn i fremgang. Det har været med til igen at vække pri­vat­for­bru­get til live, som oplevede fremgang i samtlige kvartaler sidste år. Det spirende privatforbrug ser vi fortsætte i 2024.

Relaterede artikler