Højeste erhvervstillid i mere end to år

Det indikerer, at der er fornuftige tider i vente for økonomien.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at er­hverv­stil­li­den herhjemme lyder på 105,9 i juni mod 105,1 i maj. Det er den højeste erhvervstillid siden april i 2022. Er­hverv­stil­li­den nåede sin seneste bund i slutningen af 2022 på beskedne 86,7.

Er­hverv­stil­li­den ligger på sit højeste i mere end to år. Der er derfor rigtig gode takter i dagens tal, og ganske fin optimisme at spore. Det indikerer, at der er fornuftige tider i vente for økonomien, om end der dog også stadig meldes om mangel på efterspørgsel og arbejdskraft hos en del virksomheder.

Mange ting ser da også bedre ud end i 2022. Renter og inflation er faldet til ro, og vi har endda set renterne kravle en anelse ned. Den økonomiske usikkerhed er dermed blevet mindre og frem­tids­ud­sig­ter­ne knap så tågede. Der er dog også meldinger om mangel på efterspørgsel for omkring en tredjedel af virksomhederne i industrien og ser­vi­ce­er­hver­ve­ne og for en fjerdedel af virksomhederne i byggeriet. Men for­vent­nin­ger­ne til fremtiden er altså samlet set positive.

I dagens tal kan vi også se, at for­vent­nin­ger­ne til fremtidige prisændringer i detailhandelen er forduftet fuldstændig. Blot 4% af virksomhederne i detailhandlen forventer at sænke priserne i de kommende tre måneder, mens det er 1% i detailhandlen med fødevarer. Det er tredje måned i træk, at få virksomheder forventer at sænke priserne.

Der er ikke udsigt til, at danskerne får billigere fødevarer lige rundt om hjørnet. I hvert fald ikke, hvis virk­som­he­der­nes egne forventninger står til troende. Siden i sommers er priserne på fødevarer faldet en anelse, men altså ikke noget, som for alvor kan mærkes. Det til trods for, at op imod halvdelen af virksomhederne i fø­de­va­re­hand­len i en lang periode forventede at sænke priserne.

Fra juni sidste år til marts i år har i gennemsnit 48% af virksomheder i detailhandlen med fødevarer forventet prisfald. Det har resulteret i små prisfald på fødevarer siden toppen i sommers. Forinden lå den andel klinet op af 0%, og her befinder vi os igen.

Relaterede artikler